U trendu

Hiljadu kilometara biciklom povodom 100 godina proboja Solunskog fronta

BEOGRAD – Nakon deset dana i oko 1.000 kilometara pređenih biciklom kako bi obeležili stogodišnjicu od proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, pripadnici Udruženja „Prijatelji 72. Specijalne brigade“ vratili su se u Beograd, završnu tačku maratona „Stazama Solunaca – Slobodni sinovi“.

Tu su, spominjući jednu od najslavnijih bitaka Prvog svetskog rata – za Dobro Polje, čiji je centralni deo bio usredsređen na planinski masiv Nidže i vrh Kajmakčalan – položili po kamen sa Kajmakčalana na Osmatračnicu u Pionirskom parku.

Penzionisani pukovnik i vođa ove četrnaestočlane ekspedicije Miodrag Kapor rekao je da su tokom 1.000 kilometara dugog puta, koji je počeo u Pančevu, obišli 19 memorijala, što spomenika što grobalja, a neka od njih i obnovili ili obeležili kako bi putnici namernici znali šta oni predstavljaju, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

„U svakom ratu ginu vojnici, ali ako postoje država, porodica i potomci, onda oni nisu umrli. Prelazeći svaki milimetar ove trase, osećali smo sve veće poštovanje prema tim junacima i svugde nastojali da podsetimo i na događaje, ali i na sve one male, nepoznate ljude koji su zapravo učinili ta herojska dela. Molimo državu da se spasu od zaborava svih onih 1.200.000 umrlih u tom ratu, koji su dali svoje živote da bismo mi danas slobodno živeli“, rekao je on.

Prisutne je pozdravio i načelnik Odeljenja za tradicije i veterane Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Dragan Milković.

„Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali su ovaj projekat kao projekat od velikog značaja za vrednovanje i čuvanje tradicija. Evociranjem uspomena na hrabre pretke, njihovu patnju i podvige, pokazali ste kako se čuva i vrednuje tradicija. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će nastaviti da rade na čuvanju sećanja na pretke, posebno one koji su dali najviše – svoje živote“, rekao je on.

Četrnaest članova ekspedicije je tokom putovanja obišlo Polikastro, Zejtinlik, Kajmakčalan, sela Bač, Dobroveni i Skočivir, Bitolj, Prilep, Štip, Zebrnjak kod Kumanova, Vranje, Niš, Ražanj, Paraćin, Lapovo, Topolu i Oplenac, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar