U trendu

Hitno preispitati odluku o prodaji RTV Vranje

Ministarstvo kulture i informisanja zahteva od Agencije za privatizaciju da bez odlaganja preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom.

Agencija za privatizaciju je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na 16 novinara i drugih zaposlenih u RTV Vranje, dve trećine kapitala te kuće vratila državnom Akcionarskom fondu radi dalje prodaje.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da je odmah po saznanju za spornu odluku u petak, 4. septembra zatražilo izjašnjenje Agencije za privatizaciju, kao i da izjašnjenje koje je Ministarstvo primilo 7. septembra ne sadrži zadovoljavajuće objašnjenje.

Ministarstvo je danas uputilo novi dopis Agenciji sa jasnim pravnim tumačenjem zbog čega je takva odluka neutemeljena i pravno neodržiiva.

„Dosledno poštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima preduslov je za uspešan završetak medijskih reformi i usklađivanje medijske sfere sa evropskim standardima“, navelo je Ministarstvo i dodalo da, s obzirom da javni poziv za prodaju RTV Vranje nije objavljen u naznačenom roku, ne vidi nijedan razlog zašto bi se ignorisao Zakon o javnom informisanju i medijima i time zaposlenima u RTV Vranje uskratilo zakonom garantovana prava.

U saopštenju Ministarstvo je još jednom pozvalo sve učesnike u procesu privatizacije medija da svoje odluke usklade sa zakonskim odredbama kojima se reguliše medijska sfera.

Ministarstvo će u saradnji sa Ministarstvom privrede nastaviti da sprovodi vladinu politiku o povlačenju države iz vlasništva u medijima i neće dozvoliti nikakve izuzetke, niti da medijske reforme budu ugrožene, piše u saopštenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je juče od Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja da se hitno odrede prema postupku Agencije za privatizaciju kada je u pitanju RTV Vranje, navodeći da je Agencija, dajući prednost Zakonu o privatizaciji nad Zakonom o javnom informisanju i medijima, suspendovala pet godina borbe za medijsku reformu i uvođenje evropskih standarda u medijsku sferu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.