U trendu

Hoće li do kraja godine zaista biti rešeno 900.000 starih sudskih predmeta?

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas da ćemo do kraja godine imati rešenih čak 900.000 starih izvršnih predmeta, zahvaljujući dobroj saradnji ministarstva i sudova u primeni novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju (koji se primenjuje od 1. jula) što će kako je navela potvrditi i godišnji izveštaj o radu sudova za 2016. godinu.

Govoreći na otvaranju savetovanja sudija u Vrnjačkoj Banji „Sudijski dani 2016“, Kuburović je istakla da su ti rezultati postignuti uspešnom saradnjom Ministarstva pravde sa Vrhovnim kasacionim sudom i Visokim savetom sudstva tokom ove godine i zajedničkim Uputstvom o postupanju sudova po novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju za otklanjanje spornih pitanja u vezi sa primenom prelaznih i završnih odredbi tog zakona.

Kuburović je ukazala da je zajedničko uputstvo doneto i kada je u pitanju postupanje javnih beležnika i izrazila nadu da će u predstojećem periodu sudovi pokazati veću spremnost da ostavinske predmete ustupaju javnim beležnicima, a sve u cilju rasterećenja sudova.

„Jačanje sistema javnih beležnika, javnih izvršitelja i novog okvira za posredovanje u rešavanju sporova (medijaciju) treba da stvori uslove za efikasnije postupanje sudova, njihovim rasterećenjem od poslova koji ne predstavljaju suđenje u užem smislu“, rekla je Kuburović i najavila aktivnosti ministarstva i drugih relevantnih institucija kojima će se unaprediti sistem rešavanja sporova medijacijom – van suda.

Govoreći o infrastrukturnim planovima, Kuburović je ukazala da su u toku radovi na četiri objekta za potrebe pravosudnih organa (Užice, Kraljevo, Sombor, Lazarevac), a da će do kraja godine početi najveće infrastrukturne investicije, koje uključuju Palatu pravde u Beogradu, ali i izgradnju novih objekata u Požarevcu i Pančevu.

Ona je istkla da upravo unapređenje infrastrukturnih kapaciteta doprinosi češćem zakazivanju ročišta, odnosno povećanju broja sudećih dana, a time i bržem okončanju postupaka.

Obraćajući se sudijama, profesorima i drugim prisutnim pravnicima, Kuburović je navela da se približava trenutak u kome svi zajedno treba da ponesemo odgovornost za budućnost sudova u Srbiji, u skladu sa predstojećim izmenama Ustava.

„Do toga se može doći samo dijalogom i uz sagledavanje savremenih međunarodnih standarda o sudskom sistemu. Nama je danas preko potrebna dugoročna ravnoteža između nezavisnosti i odgovornosti sudija, do koje će se doći primenom jasno definisanih instrumenata vladavine prava, jasno postavljenih pravila u kojima će se znati šta je čija dužnost i uloga“, naglasila je ministarka pravde napomenjući da samo na taj način neće biti nezadovoljnih.

„Ostavljeno nam je dovoljno vremena da postignemo napredak, ali nedovoljno da bismo oklevali“, porucila je Kuburović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar