najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hosteli u Beogradu samo uz saglasnost skupština stanara

Gradsko veće Grada Beograda je odlučilo da se hosteli u stambenim zgradama mogu otvarati samo uz saglasnost skupštine stanara i ugovor s njom, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Gradska informativna služba Beoinfo je danas prenela da je Vesić rekao da je ta odluka proistekla iz prava koje je dato lokalnim samoupravama na osnovu izmena Zakona o turizmu, po kojem su one dobile pravo da propišu bliže uslove za rad nekategorisanih turističkih kapaciteta  –  hostela i apartmana za izdavanje.

Vesić je rekao da će tu odluku Skupština grada razmotriti još ovog meseca.

„Hosteli koji se već nalaze u zgradama, imaju rok do 31. decembra ove godine da se usaglase sa odlukom, odnosno da obezbede ugovor sa Skupštinom stanara“, rekao je Vesić

Gradska odluka je doneta na predlog velikog broja skupština stanara i građana koji su se žalili jer hosteli u stambenim zgradama otežavaju život stanara.

Odlukom je utvrđeno i šta sve moraju da sadrže hosteli i apartmani za izdavanje, te će njihovi budući gosti znati šta da očekuju u takvim objektima, a biće omogućena kontrola turističke inspekcije.

Vesić je rekao da su zbog „pravnog vakuuma“ neki hosteli otvarani bez poštovanja ikakavih kriterijuma. „Tako se dešavalo da ljudi iznajme stan ili dva, stave nekoliko ležajeva i to je hostel“, rekao je on.

Grad Beograd se sa udruženjem hostelijera dogovorio da se sa svih turističkih sajtova, preko kojih turisti rezervišu smeštaj, uklone svi koji se reklamiraju, a nisu legalni.

Hostel je jeftin smeštaj u kojem gosti mogu iznajmiti ležaj, obično u višekrevetnoj sobi, kupatila su zajednička, a ponegde gosti mogu da koriste i kuhinju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike