U trendu

Kamioni sa kvarljivom robom zaglavljeni na Batrovcima

Na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo danas je kolona kamiona duga oko sedam kilometara zbog potpune zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku, a među njima je veliki broj sa hranom i drugom kvarljivom robom.

„Od ponoći je stupila zabrana, carina i policija Hrvatske ne dozvoljavaju ulaz kamiona, dok se putnički saobraćaj normalno odvija“ rekao je Tanjugu šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević.

Putnički saobraćaj normalno funkcioniše na ulazu i izlazu iz Hrvatske, kao i teretni saobraćaj na ulazu u Srbiju.

Kolona kamiona počinje od naplatne stanice Šid, koja se nalazi u blizini prelaza Batrovci.

Kolona je ranije bila duga 10 kilometara, ali je na pojedinim delovima sabijena u dve saobraćajne trake, rekao je Vukčević dodajući da je kolona sada duga oko šest do sedam kilometara.

On je istakao da su vozači kamiona, koji imaju naloge da moraju da pređu taj granični prelaz, primorani da čekaju i da za njih nema drugog rešenja, dok se pojedini, koji nemaju te naloge, okreći i idu ka sprsko-mađarskoj granici na Horgošu, ili nekom drugom prelazu.

Prelaz Batrovci je bio jedini granični prelaz sa Hrvatskom preko kojeg su kamioni mogli da uđu u Hrvatsku, dok su ostali ranije zatvoreni.

„Saopštenje hrvatskih kolega je bilo da su teretni saobraćaj obustavili iz razloga bezbednosti i izbegličke krize, rekao je Vukčević i napomenuo da na prelazu Batrovci nema izbeglica.

On je istakao da srpska carina ne može ništa da preduzme, s obzirom da je hrvatska strana zatvorila prelaz, kao i da se tako nešto – da kamioni toliko čekaju, nije dogodilo još od 2006. godine kada je rekonstruisan prelaz Batrovci.

„Ima puno kamiona sa kvarljivom robom i mi ih ne možemo pustiti preko reda jer ne mogu da uđu u Hrvatsku“, napomenuo je Vukčević.

Hrvatska zatvorila Batrovce za teretni saobraćaj

Hrvatska je od ponoći za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci – Bajakovo, dok putnički saobraćaj i dalje funkcioniše.

Hrvatska policija je ovakvu odluku saopštila pograničnoj policiji Srbije bez ikakvog obrazloženja.

Vođa smene na prelazu Batrovci Goran Perak rekao je za Radio-televiziju Srbije da je kolona kamiona na Batrovcima duga oko deset kilometara. On je dodao da obustava teretnog saobraćaja i kolona kamiona ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja na auto-putu ka Hrvatskoj, ali da na ulazu u Srbiju nema problema.

Ministar policije Nebojša Stefanović je ocenio da je ovo nekorektan potez i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

On je za RTS rekao da još ni sa kim od hrvatskih zvaničnika nije razgovarao o tom potezu s obzirom da se to desilo oko ponoći.

Ministar je rekao i da je očigledno da se Hrvatska ne snalazi s migrantskom krizom.

On je istakao da je neophodno naći celovito evropsko rešenje koje će reći šta dalje da se radi, koliko ljudi može da se prihvati i gde da se upućuju.

Stefanović je istakao i da ne očekuje da se izbeglice vraćaju u Srbiju, već da se može dogovoriti njihov tranzit pod određenim uslovima.

Ministar je naglasio da se u Srbiji neće praviti kampovi za vraćanje izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar