I Beograd vaga kako će na samit u Sofiju

Beograd još vaga u kom će formatu Srbija biti zastupljena na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji se 17. juna održava u Sofiji, pišu današnje „Večernje novosti“.

Kako ukazuje list, to je zato što su se promenile okolnosti, pošto su, osim Španije, još i Rumunija i Kipar blizu odluke da ne prisustvuju glavnoj diskusiji na skupu.

Ove tri članice EU, koje ne priznaju Kosovo za državu, ne žele da budu za istim stolom sa predstavnikom Prištine, niti da se sa njim nađu na zajedničkoj fotografiji koja je uobičajena za ovakve konferencije.

Istovremeno EU očekuje da naša zemlja ima svog predstavnika na skupu u Sofiji, pišu „Novosti“.

Kako dodaje list, Španija, Rumunija i Kipar mogli bi da pribegnu „planu B“, pa da njihovi zvaničnici budu samo na radnoj večeri planirnoj za dan uoči samita, dok bi ih sutradan na konferenciji predstavljale neke druge članice.

Takva praksa nije novost unutar Evropske unije, jer je moguće da jedna članica zastupa i stav neke druge.

Ovde je, međutim, problem što unutar EU ne postoji zajednički stav o temi kao što je Kosovo, pa je pitanje ko bi istupao u ime Španije, Rumunije ili Kipra, napominju „Novosti“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Nemojte zaboraviti Naše prijatelje Eskime,koji nam daju bezgraničnu podršku.

  2. Anonimni

    Mazna se ko ce nas biti tamo ,valjda kao i uvek Prvi. Sve radi da bi ga neko potapsao po ramenu i kako bi dalje bio neciji miljenik dok ne zavrse posao. U ostalom videcemo. Nesreca je sto su neki drugi (radi svojih interesa ) veci Srbi od Srba.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike