U trendu

I opet to večito pitanje – čiji je Nikola Tesla?

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo“ 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga „celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi“.

„Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da „u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika“.

„Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene“, naglašava srpsko Ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

7 komentara
 1. BOKELJ

  TESLA JE CRNOGORAC PO TESLINOM KAZIVANJU DA JE NJEGOVO PORIJEKLO CRNOGORSKO.AKO JE TESLA TO REKAO ZA ZIVOTA I TO NA VISE OD 20 NOVINSKIH CLANAKA RAZNIH NOVINA U AMERICI DOBRO BI BILO USLISITI ZELJU!

 2. Ruža

  Nikola Tesla je rođen 10.jula 1856 godine u Smiljanu – srbskom selu (Vojna krajina),Austrijsko carstvo, danas Republika Hrvatska. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u Austrijskom carstvu, u Habsburškoj Monarhiji … Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

 3. Anonimni

  nikola tesla nije srbin srbi su sa ic ko sta seselj nije srbun ne pravite se blesavi

  1. Legionar

   Je l’ znaš koliko Hrvatska ima stanovnika koji se prezivaju na IĆ, a sebe ne smatraju Srbima?

 4. Anonimni

  Nikola Tesla je izjavio da je Srbin, dakle on licno dok je bio ziv. Toliko o tome. A Hrvati samo pokazuju koliko su jadni… prave se blesavi.

 5. ANDREJ

  Mislim da je ipak najpostenije reci:Nikola Tesla je americki naucnik.Da je ostao da zivi,bilo u srbiji ili u hrvatskoj, najverovatnije bi „dogurao“ do pomocnika u nekoj elektricarskoj radnji.Domovina mu je hrvatska,nacionalnost mozxda srpska,Ali,amerika mu je bila sve,tamo je proveo celi zivot,i nije mnogo mario,ni za srbiju ni za hrvatsku. To su cinjenice,a sve ostalo…

 6. bambi

  Nikola Tesla je americki naucnik i amerikanac. Novak Djokovic je teniser Monaka i drzavljanin Knezevine Monaka. Monika Seles je americki drzavljanin. Mihajlo Pupin je amerikanac, americki gradjanin i predsednik americkog drustva fizicara. Josif Pancic je rodjen u Dalmaciji a skolovan u Budimpesti… Zurim.

Napišite komentar