U trendu

IFJ i EFJ osudjuju ugrožavanje medijskih sloboda u Srbiji

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osudile su pritiske na novinare i medije u Srbiji i pozvala srpske zvaničke da urade to isto.

Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudjuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare, naglašava se u zajedničkom saopštenju najvećih medjunarodnih novinarskih organizacija, prenelo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

IFJ i EFJ su saopštili i da se solidarišu sa novinama Vranjskim, da osudjuju političke i ekonomske pritiske na medije i da daju punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode. 

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard je istakao da bi „Vlada Srbije trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman“

„Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudjuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare – rekao je Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.

Predsednik IFJ Filip Lerut je izjavio da „kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji“

„Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja gradjana“, naveo je Lerut.

Prema njegovi mrečima, udruženja od Vlade Srbije traže da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji.

EFJ i IFJ su navee da ih je NUNS obavestilo da su Vranjske novine od osnivanja 1994.  kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal.

Obradović, njegova porodica i kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.

EFJ i IFJ ukazuju da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je srpska vlada ušla „u novu brutalnu fazu“ zastrašivanja novinara „sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje“

„Tražimo od gradjana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa“, naglašavaju EFJ i IFJ.

Od medjunarodnih organizacija se traži „da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali „.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike