U trendu

Iinicijativa mladih: Izjava Noga vrhunac govora mržnje

BEOGRAD – Izjava Srđana Noga, kojom preti smrću premijerki Ani Brnabić, predstavlja apsolutni vrhunac govora mržnje, poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako ističu, ne postoji način da se ova izjava ublaži, niti kontekst koji bi mogao ovu izjavu opravdati.

„Funkcija narodnog poslanika ne sme Nogu pružiti zaštitu u ovom slučaju, naprotiv, ta funkcija treba da predstavlja dodatnu odgovornost“, navode u saopštenju.

Inicijativa smatra da je ovakva izjava posledica toga da se ignoriše govor mržnje i raspirivanje mržnje po rodnoj, nacionalnoj, seksualnoj, verskoj, političkoj i drugim osnovama.

Napominju da odgovornost za širenje mržnje mora biti i krivična i prekršajna, ali se takođe mora govoriti i o društvenoj i političkoj odgovornosti.

„Narodni poslanici i poslanice, a posebno predsedavajući parlamenta, moraju biti jedinstveni u osudi mržnje, bez obzira na poslaničke grupe koje predstavljaju. Odgovornost političkih elita, i vlasti i opozicije, je u ovom slučaju najveća, i njihova obaveza je da povedu ovu koordinisanu akciju protiv mržnje i da joj pruže svaku podršku“, zaključuju u Inicijativi mladih za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.