U trendu

Ilić: Svima su dostupni alati kojima možemo da menjamo svet

BEOGRAD – Microsoft razvojni centar u Srbiji organizovao je danas finale 11. Bubble Cup takmičenja u programiranju, za studente i srednjoškolce, na kojem se više od 70 učesnika, podeljenih u 25 timova i dve divizije, takmičilo u rešavanju algoritamskih zadataka.

Tako su se ove godine finalisti iz Belorusije, Bugarske, Velike Britanije, Poljske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske, pridružili broju od neverovatnih 3000 studenata, koliko je do sada učestvovalo u ovom prestižnom takmičenju, od njegovog osnivanja 2008. godine.

„Živimo u svetu u kojem se tehnološke inovacije dešavaju brzo i sada su nam svima dostupni alati kojima možemo da menjamo svet. Takmičenja zasnovana na algoritamskom rešavanju problema su važna, jer razvijaju kognitivan način razmišljanja koji je značajan u svim sferama života. Bubble Cup je danas prerastao koncept samog takmičenja i ima za cilj da podigne svest o uticaju informacionih tehnologija u društvu u kojem živimo“, rekao je Andreja Ilić, nekadašnji učesnik Bubble cupa a sada organizator takmičenja.

Novina u ovogodišnjem takmičenju je uvođenje dve divizije. Divizija Premier Liga privukla je 17 timova studenata i srednjoškolaca iz čitave Evrope, dok je divizija Rising Stars otvorena isključivo za timove srednjoškolaca iz Srbije, kako bi se popularizovalo programiranje u srednjim školama u Srbiji.

Inicijativa za uvođenje zasebne divizije takmičenja posvećene samo srednjoškolcima iz Srbije naišla je na podršku velikog broja škola i nastavnika širom Srbije tokom predstavljanja novog formata takmičenja početkom godine.

Kao rezultat, ova divizija je privukla rekordan broj srednjoškolskih timova iz Srbije, za 110 odsto više u odnosu na broj timova prošle godine, pa su se u osam timova takmičili srednjoškolci iz Beograda, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sombora i Šapca.

Veliki broj prijavljenih timova iz Srbije još jedan je dokaz da napori i inicijative za podizanje nivoa znanja iz oblasti programiranja i informatike, u srednjim školama u Srbiji, nailaze na dobar odziv i učenika i profesora. Inače, mnogi od preko 200 zaposlenih u Razvojnom centru Microsofta nekada su bili finalisti Bubble Cup-a, a ovogodišnji učesnici su bili u prilici da posete Microsoft razvojni centar u Srbiji gde su im priređene demonstracije rešenja i proizvoda na kojima radi tim centra.

Finalisti su se upoznali i sa najnovijim trendovima kroz predavanje Mihala Forišeka, jednog od najvećih autoriteta u svetu programiranja i redovnog člana brojnih takmičenja širom sveta. Predavanje su održali i inženjeri iz „Havok“ tima Microsoft razvojnog centra, koji razvijaju najsavremeniji engine za fiziku koji se koristi u velikom broju najpopularnijih video igara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.