U trendu

Inauguracija predsednika Kosova

Inauguracija četvrtog predsednika Kosova Hašima Tačija biće obavljena danas na ceremoniji na centralnom prištinskom Trgu Skenderbeg, kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati 1.000 zvanica iz regiona i sveta.

Na svečanosti, zakazanoj za 11.00 sati, odlazeća predsednica Atifete Jahjaga Tačiju će predati kopiju Ustava čime će on i formalno preuzeti petogodišnji mandat predsednika Kosova.

Jahjaga i Tači zajedno će izvršiti smotru počasne jedinice Garde Bezbednosnih snaga Kosova, dok će poseban program izvesti Filharmonija Kosova.

Novi predsednik juče je u parlamentu položio predsedničku zakletvu. Tom prilikom rekao je da će Kosovo nastaviti dijalog o potpunoj normalizaciji odnosa sa Beogradom. Kao jedan od zadataka na mestu predsednika, uz očuvanje nezavisnosti i suvereniteta, Tači je naveo i transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Među pozvanima na svečanost bio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je naveo da neće prisustvovati inauguraciji predsednika jedne nepostojeće države.

Dolazak na inauguraciju potvrdili su predsednici Hrvatske i Albanije Kolinda Grabar Kitarović i Bujar Nišani, kao i albanski premijer Edi Rama, predsednik turskog parlamenta Ismailj Kahraman. U ime SAD inauguraciji će prisustvovati zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske poslove Hojt Brajn Ji.

Atifete Jahjaga je na funkciji predsednika Kosova u aprilu 2011. godine zamenila Bedžeta Pacolija. Njen izbor usledio je nakon što je Ustavni sud Kosova doneo presudu da je Bedžet Pacoli izabran na mesto predsednika zemlje na neustavan način. Na toj funkciji bio je dva meseca.

Prvi predsednik Kosova, koje je proglasilo nezavisnost u februaru 2008. godine, bio je Fatmir Sejdiu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.