najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Infostan mora da dostavi informacije Jukomu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naredio je JKP Infostan iz Beograda da dostavi nevladinoj organizaciji Jukom (Yucom) traženu informaciju u vezi sa „dobrovoljnim osiguranjem“ koje se nedavno pojavilo na računima Infostana.

Na tim računima u septembru se našla stavka od 200 dinara za „osiguranje domaćinstva“ kod Djenerali osiguranja. Nakon reakcija javnosti računi na kojima se nalazila stavka osiguranja bili su stornirani, a korisnicima su dostavljeni novi.

„Zahtev Jukoma za informacijama odnosio se na ugovor JKP Infostan i Akcionarskog društva za osiguranje Djenerali osiguranje Srbija, odnosno akt kojim je ugovoren takav način osiguranja, protokol o načinu rada i sprovodjenja usluge osiguranja i saglasnost Saveza nezavisnih organizacija potrošača datu na navedene usluge“, navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik je ocenio da je pravno neprihvatljivo pozivanje Infostana na to da je Ugovorom JKP Infostan i Djeneralii osiguranja predvidjena obaveza čuvanja poslovne tajne i da te obaveze Infostan ne može biti oslobodjen bez pisane saglasnosti druge ugovorne strane.

„Nikakvim odredbama poslovnih ugovora se ne može uslovljavati ili suspendovati primena zakona, a Infostan u ovom slučaju nije dokazao, odnosno nije ni mogao dokazati da su ispunjeni zakonski uslovi za ograničenje prava javnosti. Javnost ima interes i pravo da zna da li javno preduzeće posluje u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u konkretnom slučaju taj interes dodatno pojačan jer se radi o „pravnom poslu“ koji je poslužio kao „osnov“ za nezakonitu obradu ličnih podataka izuzetno velikog broja gradjana, korisnika usluga Infostana, što je već bilo povod za reakciju poverenika koji je pored ostalog podneo i zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica, direktora i Infostana i Djenerali osiguranja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike