U trendu

Inicijativa mladih: Prvostepenom presudom Višeg suda utvrdjeno da je Informer koristio govor …

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu utvrdjeno je da je list Informer koristio govor mržnje u tekstu o aktivistkinji Liberalno-demokratske partije Aniti Mitić zbog čega je taj list u obavezi da isplati 100.000 dinara, saopštila je danas Inicijativa mladih za ljudska prava.

Presuda se odnosi na tekst „Fašisti napadaju“ u izdanju dnevnog lista Informer od 19. januara 2017. godine.

„Sud je takodje u presudi izneo stav da predmetni tekst ‘Informera’ predstavlja govor mržnje ne samo prema Aniti Mitić, već i prema organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava, kao i svim njenim članovima, naročito prema onima koji su bili na tribini u Beški“, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju presude sud je kao govor mržnje naznačio reči „Šiptar“, „jurišnici“, „fašisti“.

„Sud je takodje ukazao da upotreba termina ‘Šiptari’, ‘soroševsko šiptarska organizacija’ i ‘specijalni rat’ predstavlja govor mržnje kao i prekršaj obaveze novinara da neguje kulturu etike i javne reči“, dodaje se u saopšenju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava napominju da te izraze koriste predstavnici vlasti, političkih partija i pojedini poslanici „kako prema svojim oponentima, tako i prema gradjanima drugačijih uverenja, drugim organizacijama civilnog društva tako i prema medijima koje smatraju neprijateljskim“.

„Dodatni značaj ove presude jeste i u tome što postavlja branu za povredu ličnosti, dostojanstva i integriteta kao oblika govora mržnje prema braniteljima i braniteljkama ljudskih prava, a medju koje svakako spada i Anita Mitić. Na meti kampanja govora mržnje i ugrožavanja bezbednosti uglavnom su žene poput Sonje Biserko, Nataše Kandić, Jelene Milić, Borke Pavićević, Žena u crnom i drugi branitelji i braniteljke ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar