U trendu

Inkluzivni pristup uključio veći broj dece u obrazovanje

BEOGRAD – Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević poručio je, otvarajući danas u Beogradu dvodnevnu konferenciju „Inkluzivno obrazovanje – put razvoja obrazovanja Srbije“, da je inkluzivni pristup doveo do uključivanja većeg broja dece iz osetljivih grupa u sistem obrazovanja u Srbiji.

Šarčević je istakao da je rano uključivanje dece u obrazovanje ključno za puno društveno uključivanje deteta i njegove porodice, kao i za razvoj ljudskog kapitala.

Prema njegovim rečima, ojačani kapaciteti institucija i ostvarena saradnja svih zainteresovanih strana doprineli su razvoju inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

Ministar je naveo da je pri Ministarstvu koje predvodi formirana Grupa za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu dece od nasilja i diskriminacije.

Kaže da je prošle školske godine 11.546 dece u osnovnim školama pohađalo nastavu prema individualnom obrazovnom planu, povećan je obuhvat dece romske nacionalnosti obrazovanjem u osnovnim i srednjim školama, kao i da su dodeljene stipendije za 520 učenika romske nacionalnosti.

„Kako bi se to omogućilo angažovani su pedagoški asistenti. Trenutno je angažovano 175 asistenata, a planirano je angažovanje novih 590“, kaže Šarčević.

Dodao je da su odlukom Vlade Srbije obezbeđeni besplatni udžbenici, te da se od školske 2016/2017. godine, prema potrebama učenika dostavljaju i prilagođeni udžbenici, kojih je za školsku godinu 2018/2019 obezbeđeno 6.948.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominikis navela je da inkluzivnost znači da svaka devojčica i svaki dečak imaju jednako pravo i mogućnost da se uključe u kvalitetno obrazovanje i da dobiju podršku koja im je potrebna za učenje i lični razvoj.

Kaže da proces inkluzivnog obrazovanja koji je u Srbiji počeo pre 10 godina već daje vidljive rezultate i u tom smislu navodi da je samo prošle školske godine izrađeno 11.500 planova za inkluzivno obrazovanje za decu kojoj je to potrebno.

„Osnovno obrazovanje završava 64 odsto dece romske nacionalnosti u odnosu na 28 odsto 2005. godine“, kaže De Dominikis.

Dodaje da su zakonske odredbe dobre i da se kapaciteti za njihovo sprovođenje razvijaju.

„Došlo je do poboljšanja, ali to nije dovoljno. Na nivou predškolskog obrazovanja većina dece iz osetljivih grupa je i dalje isključeno iz programa ranog obrazovanja. Samo devet odsto dece iz najsiromašnijih domaćinstava je upisana u predškolsko obrazovanje u poređenju sa 50 odsto dece iz opšte populacije“, kaže De Dominikis.

Šef drugog sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin naveo je da je razvoj politika obrazovanja jedan od stubova za socio-ekonomski razvoj.

Veliko je zadovoljstvo videti da je Srbija definisala svoje zakonske odredbe kako bi se obezbedilo jednako učešće svakog deteta u obrazovanju, rekao je Hudolini i dodao da se nacionalna obaveza tu ne zaustavlja, već da je potrebno obezbediti potpunu implementaciju tih propisa.

„Dosta napretka jeste ostvareno, ali reforme moraju da se nastave, jer ostalo je dosta izazova. Voleli bismo da vidimo jaču međusektorsku saradnju koja bi se fokusirala na kvalitet nastave“, kazao je Hudolin.

Ambasador Švajcarske Filip Ge naveo je da ta zemlja ima novu strategiju saradnje Švajcarske sa Srbijom u okviru koje će se u narednih četiri godine švajcarski fokus prebaciti sa inkluzivnog obrazovanja ka dualnom obrazovanju i sistemu za učenje kroz rad.

„Ova promena fokusa je usmerena ka povećanju mogućnosti zapošljavanja mladih u Srbiji“, kazao je Ge i dodao da je potrebno razvijati i nove politike inkluzivnog obrazovanja u okviru nove strategije obrazovanja do 2030. godine.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo prosvete, Švajcarska agencija za razvoj i UNICEF.

Za cilj ima predstavljanje međunarodnih i nacionalnih iskustava u vezi s kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem, promovisanje inkluzivnog obrazovanja kao kvalitetnog obrazovanja za sve, unapređenje inicijalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja nastavnika kako bi se dosegle neophodne kompetencije za rad sa svom decom, kao i definisanje narednih koraka u razvoju politike inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar