najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Inovativni lekovi nisu na pozitivnoj listi

Pacijentima u Srbiji obolelim od limfoma nisu dostupni inovativni lekovi koji su registrovani u Srbiji a nisu na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, upozorili su danas predstavnici udruženja obolelih od te bolesti.

„Situacija u Srbiji za obolele od raka limfnih žlezda nije dobra jer se pored dostupnosti inovativnih lekova najčešće suočavaju sa psihičkim i psihosocijalnom problemima i to u mnogo većoj meri nego pacijenti u svetu“, rekla je predsednica Udruženja pacijenta obolelih od limfoma LIPA Maja Kocić.

Ona je povodom Svetskog dana borbe protiv limfoma istakla da se izmenom propisa, za šta ne treba puno novca, može rešiti administrativni problem da inovativni lekovi budu dostupni pacijentima.

„Metode lečenja limfoma u Srbiji se sprovode prema svetskim standardima ali svakodnevno se u svetu pojavljuju inovativna rešenja koja naš sistem ne može da podrži“, rekao je šef intezivne jedinice limfoma u Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije Darko Antić.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme je u Srbiji zabeležen blagi porast obolelih od limfoma.

„Razlozi rasta broja obolelih su poboljšanje metode dijagnostike i odgovorniji odnos gradjana prema zdravlju jer se sada češće javljaju ukoliko primete neke promene“, rekao je Antić koji je predsednik Srpske limfomske grupe.

On je istakao da je za obolele od limfoma, kao i za druge bolesti, najvažnije da na vreme zatraže medicinsku pomoć.

Limfom je peti najčešči oblik maligne bolesti u svetu i jedan od onih koji je u porastu. U Evropi trenutno više od 360.000 ljudi ima tu bolest, a u Srbiji se svakog dana otkiju tri nova slučaja limfoma.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike