najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Inspekcija rada od Jure dobila dva automobila

Za šest godina koliko fabrika “Jura” posluje u Srbiji žalilo se 26 zaposlenih, a u jednom slučaju radnik se inspekciji obratio dok je u toj fabrici radio, naveo je dnevni list “Danas”.

Nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić 15. jula naložio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da bez odlaganja, najkasnije u roku od pet dana novinarki dnevnog lista Danas dostavi informacije o inspekcijskim kontrolama u fabrikama “Jura” u Rači, Nišu i Leskovcu, ministarstvo je dostavilo izveštaj u kome je navedeno i da je bilo nekoliko zahteva sindikata koji su se žalili na zabranu organizovanja.

“U izveštaju inspekcije rada navodi se i da je u tri navrata inspekcija kaznila Juru zbog propusta sa 300.000 dinara, a Ministarstvo rada potvrdilo je ‘Danasu’ da je tokom aprila 2013. fabrika ‘Jura’ u Nišu donirala Inspektoratu za rad dva automobila, marke Kia i to, kako se navodi u odgovoru, isključivo za ‘unapredjenje i poboljšanje rada Inspektorata za rad, odnosno terenskog rada inspektora'”, naveo je list.

“Danas” je dodao i da je prema izveštajima inspektora za rad u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, od 2010. do danas inspekciija dobila na desetine zahteva zaposlenih. Konkretno, u Rači 17 radnika Jure je tražilo da inspekcija reaguje različitim povodima, najviše zbog nepoštovanja ugovora o radu, dok je u Nišu takvih pojedinačnih zahteva bilo devet, uz jednu anonimnu.

U većini slučajeva zahtevi su odbačeni, jer zaposleni u Juri koji su se žalili inspekciji nisu kasnije podnosili zahtev za odlaganje izvršenja rešenja za donošenje pravne presude a to je jedina mera koju, kako su naveli, inspektor rada može da preduzme ukoliko se osoba žali nakon što joj je prestao radni odnos.

“Tokom šest godina koliko je Jura u Rači, inspekciji rada se žalilo 17 radnika, ali u Ministarstvu ističu da su se svi podnosioci žalbi za zlostavljanje na radu i mobing, inspekciji žalili nakon prestanka radnog odnosa, osim Mirjane M. Kako tvrde u Ministarstvu, po Zakonu o radu Inspekcija je nadležna samo za zaposlene, ne i one koji nisu u radnom odnosu”, navedeno je u tekstu.

Dnevni list je podsetio i da je ministar rada Aleksandar Vulin 29. aprila rekao da je bilo manjih nepravilnosti, a da se nijedan radnik nije obratio inspekciji dok je bio zaposlen.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike