U trendu

Institucije za oglašavanje potrošile 840 miliona evra

Državne institucije i preduzeća, njih 124, od 2011. do 2014. godine potrošile su 60,9 miliona evra za usluge oglašavanja i marketinga, dok Savet za borbu protiv korupcije procenjuje da su u tom periodu sve državne i lokalne institucije potrošile oko 840 miliona evra, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Članica Saveta Miroslava Milenović kazala je da je utrošena svota za oglašavanje do koje je Savet došao u stvari minimalni iznos, zbog toga što Savet nije dobio podatke iz Telekoma Srbija i Srbijagasa, koji i posle kazne poverenika za informacije od javnog značaja od 180.000 dinara nisu dostavili podatke o troškovima za oglašavanje.

Ona je dodala da je malo ugovora o oglašavanju dostavila i Informatika Novi Sad, zatim Pošte Srbije koja je dostavila ugovore u kojima je potrošila 36,9 miliona dinara za oglašavanje, a naknadno se došlo do podatka da su Pošte potrošile 200 miliona na sponzorstva, za koja nema podataka.

Turistička organizacija Beograda potrošila je izmedju 88 i 103 miliona dinara na oglašavanje.

Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da „troškovi nisu zarad ministarstva, već zarad Srbije“ i dostavilo ugovore samo sa agencijom Fonet, nedeljnikom Vreme i sa Medija centrom, koji iznose 5,5 miliona dinara.

Kako je navela Milenović, Vlada Srbije potrošila je prema podacima koje je dostavila 13,4 miliona evra, ali nije dostavila sve ugovore i daje ih na „kašičicu“.

Ona je navela da je primetno da je veliki broj televizijskih emisija finansirao sekretarijat Autonomne pokrajine Vojvodine i da je na primer na taj način plaćen intervju Bojana Pajtića u jednom nedeljniku, zatim da je Jasna Matić kao državna sekretarka preko Ministarstva telekomunikacija plaćala svoju kolumnu „Digitalizacija“ u Kuriru, kao i da su intervjui Rasima Ljajića finansirani preko Ministarstva telekomunikacija.

Kako je navela, jedan od čudnih primera je to što je Galenika napravila ugovor sa televizijom Pink kojoj je prema ugovoru plaćala 312.000 evra za vremensku prognozu, zatim 25 miliona dinara sponzorstva Ženskom košarkaškom klubu Partizan, a u ugovoru je stajalo da za to treba da dobije mesto u upravnom odboru.

Medju zanimljivim primerima je i to da je javno preduzeće Srbijašume finansiralo koncert pevačice Ane Bekute, dok je preko Rudarskog basena Kolubara finansirana marketinška agencija za Dragačevski sabor trubača u Guči.

Kao nelogična javna nabavka navedena je kupovina 450 kilograma čokoladica za Narodnu banku Srbije, dok su Putevi Srbije dali 3,8 miliona dinara za mesečni bilten od osam strana.

Predsednik Saveta Miroslav Milićević kazao je da se kroz oglašavanje i marketing institucija javnog sektora stvara veoma jak odnos izmedju medija i predstavnika svih nivoa vlasti.

On je kazao da je na ispitanom uzorku od 124 javna preduzeća i institucije ustanovljeno da su neki konkursi ocenjivani subjektivno, da postoji sumnja da su plaćane fiktivne usluge, da su sklapani poslovi sa firmama kojima oglašavanje nije primarna delatnost, da je primetno da firme koje rade za državne institucije rade i za političke partije i da se u nekim javnim nabavkama simulira konkurentnost i transparentnost procedure.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar