U trendu

Investitori sutra u Novom Sadu otvaraju TRC 'Promenada' bez upotrebne dozvole

Tržni centar „Promenada“ u Novom Sadu, koji je u središtu afere zbog propusta prilikom izgradnje i potencijalnog ugrožavanja opšte bezbednosti, biće otvoren sutra bez upotrebne dozvole, koju joj nije izdala nadležna gradska uprava, piše večeras Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Promenada će kupcima otvoriti vrata po zacrtanom roku, zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta, koju je angažovao sam investitor, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Načelnik Gradske uprave za urbanizam i gradjevinske poslove Novog Sada, Dejan Mihajlović potvrdio je za VOICE da će TRC biti otvoren uprkos tome što za taj objekat nije izdata upotrebna dozvola.

Kako kaže, uprava se nije ništa pitala.

„To je odluka njihove komisije za tehnički pregled objekta. Komisija je potpuno nezavisna i sastoji se od projektanata sa licencom. Šta je sledeći korak, to već morate investitora da pitate“, kratko je rekao Mihajlović i dodao da nije upoznat sa sastavom komisije.

Prema Mihajlovićevim rečima, dozvola za probni rad izdata je na osnovu Člana 157. Zakona o planiranju i izgradnji.

Kako piše u zakonu, komisija za tehnički pregled može da odobri probni rad objekta „ukoliko je potrebno utvrdjivanje podobnosti objekta za upotrebu“.

U periodu probnog rada, koji može da traje najduže godinu dana, vrše se ispitivanja i provera instalacija, uredjaja, postrojenja, stabilnosti i bezbednosti objekta, a spomenuta komisija proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole.

VOICE je pokušao da dobije informaciju o dozvoli za probni rad i od investitora, ali bezuspešno. Menadžerka firme NEPI Rockcastle Tina Mijović nije bila dostupna za komentar ni nakon mnogobrojnih poziva i poruka.

Članica vladajuće koalicije u Novom Sadu, Liga socijaldemokrata Vojvodine, upozorila da je projekat „Promenade“ loše realizovan i da može da ugrozi komunalni sistem grada, pre svega kanalizaciju, a delimično i vodovod, a na duži rok i temelje okolnih zgrada.

Na moguće katastrofalne posledice zbog izgradnje i otvaranja „Promenade“ ukazale su i nevladine organizacije okupljene u koaliciju Gradjanska Vojvodina, kao i opozicione stranke. Svi oni su upozorili da je projekat „Promenade“ loše izveen i da ugrožava bezbednost Novosadjana.

VOICE-a je nedavno pisao da su tokom izgradnje temelja „Promenade“ napravljeni značajni propusti u vezi s hidroizolacijom.

Istraživanje je pokazalo i da je deo radova obavljen bez potrebnih dozvola, da su ugradjeni drenažni bunari za ispumpavanje vode u novosadsku kanalizaciju, uprkos protivljenju JKP Vodovod i kanalizacija, kao i da su na projektu „Promenade“ bile angažovane tek osnovane radnje i firme u blokadi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar