U trendu

IPI pruža podršku KRIK-u: Srbija među evropskim zemljama sa najviše SLAPP tužbi

Međunarodni institut za štampu (IPI) istakao je danas snažnu podršku Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) u Srbiji, za koju navodi da se suočava sa sve većom salvom tužbi za klevetu i sudskih presuda koje ugrožavaju taj medij.

IPI navodi da su istraživački tekstovi KRIK-a prethodnih godina „nervirali“ vlast predsednika Aleksandra Vučića i povezali više ministara i poslanika sa korupcionaškim skandalima, „izazivajući sve intenzivniji gnev vladajuće stranke i njenih saveznika“.

Dodaje se da su KRIK i novinari te platforme zauzvrat pogođeni lavinom onoga što IPI i druge međunarodne organizacije za slobodu štampe dugo nazivaju „strateškim tužbama protiv učešća javnosti“ (SLAPP), odnosno građanskim i krivičnim tužbama za klevetu čiji je cilj zastrašivanje medija i iscrpljivanje njihovih finansijskih sredstava i oduzimanje njihovog vremena.

„Za razliku od drugih evropskih zemalja, u kojima SLAPP tužbe često na kraju budu odbačene posle skupog i dugotrajnog pravnog procesa, u Srbiji je KRIK gubio te procese. IPI i naši partneri su ranije izrazili zabrinutost zbog ovakvih odluka, koje postavljaju ozbiljna pitanja o nezavisnosti pravosudnog sistema u Srbiji i predstavljaju veliku pretnju slobodi medija“, navodi se u objavi.

Posle nedavne posete Beogradu, IPI i druge grupe za slobodu štampe osudile su pogoršanje stanja slobodnih medija i krizu sa kojom se suočava nezavisno novinarstvo, navodeći kao ključni primer pravni pritisak na KRIK, navedeno je u saopštenju.

„Srbija je i dalje jedna od najgorih zemalja u Evropi kad je reč o SLAPP tužbama, a broj zabeleženih slučajeva je sve veći. IPI veruje da je cilj ovih tužbi izolacija KRIK-a i njegovo potiskivanje. To se ne može dozvoliti. IPI poziva na obnovu podrške misiji KRIK-a od međunarodne zajednice, kao i od evropskih novinarskih zajednica i zajednica za slobodu štampe“, piše u tekstu.

Ukazuje se da je protiv KRIK-a ovog meseca podneta 12. SLAPP tužba, koju je inicirao preduzetnik Nikola Petrović, „Vučićev blizak saradnik“.

„Tužba je usmerena na glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića i na istraživačke novinarke, Bojanu Jovanović i Draganu Pećo. Ona je proistekla iz članka o njegovim navodnim vezama sa mrežama za trgovinu drogom na Balkanu i Kolumbiji“, navodi IPI.

Ukazuje se i da je KRIK prošle nedelje osuđen pred Višim sudom u Beogradu samo zbog izveštavanja o SLAPP tužbama sa kojima se suočava.

„U 2021. KRIK je objavio spisak pojedinaca koji su tužili redakciju, navodeći da su većinu tužbi podneli ljudi povezani sa vladom i da je cilj tih tužbi, prema njihovom mišljenju, bio da ućutkaju njihovo novinarstvo“, ukazao je IPI.

IPI navodi da je „uznemiren“ zbog te presude i dodaje da „činjenica da profesionalni medij može biti osuđen samo zbog iznošenja mišljenja da je bio na meti SLAPP tužbi predstavlja „novi nivo apsurda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar