U trendu

Irinej: Srbi nemaju bliže od Hrvata

Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, poručio je vernicima na parastosu u Pakracu, u Hrvatskoj, patrijarh Irinej, koji je rekao i da Srbi nemaju bliže od Hrvata, te da ono što se dogodilo u prošlosti treba biti opomena za budućnost.

“ Mnogi su hršćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi“, rekao je patriajarh, piše zagrebački Jutarnji list.

Patrijarh Irinej je u Pakracu juče predvodio delegaciju SPC, a prethodno oni su boravili u Manastiru Jasenovac, gde je prvi put u istoriji održana sednica Svetog arhijerejskgo Sinoda.

Centralni događaj bilo je sahrana četvorice pakračkih episkopa u Sabornom hramu Svete trojice u Pakracu.

Reč je o posmrtnim ostacima episkopa Emilijana Marinovića, Kirila Živkovića, Nikifora Stefanovića i Sofronija Stefanovića.

Kao specijalni izaslanik hrvatske predsednice obredu je prisustvovao ministar kulture Zlatko Hasanbegović, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog već, Veljko Džakula, predsdnik Srpskog demokratskog foruma.

Obraćajući se vernicima u Jasenovcu, patrijarh se založio za povratak Srba u ove krajeve s obzirom na to da u toj parohiji sada živi samo 11 pravoslavaca.

Patrijarh se osvrnuio i na slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana.

“ Mi smo mislili da ono što se desilo ovde da je to iza nas. Na žalost kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri“, naveo je poglavar SPC.

Nakon sahrane i obreda, domaćin susreta episkop Slavonski Jovan patrijarhu Irineju i Hasanbegoviću pokazao kako napreduje obnova pakračkog Vladičanskog dvora, sagrađenog 1732. godine, koji je bio rezidencija slavonskih episkopa, i u kojem su se nalazila bogata biblioteka i riznica.

Do kraja godine trebalo bi da bude završena prva faza obnove, nakon čega će biti postavljeni temelji, kako je naglasio episkop Jovan, za obnovu velike biblioteke i riznice.

Jutarnji piše da je Hasanbegović patrajrhu preneo pozdrave hrvatske predsednice i naglasio da uprkos mnogim nedaljama u prošlosti, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promovisanje poverenje.

“ Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje jednih drugih, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sjedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu“, kazao je, između ostalog, Hasanbegović.

On je rekao da se, iako je musliman, veoma radovao susretu pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila, što je, kako je rekao, “znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa.

Patrijah Irinej zahvalio je rekavši: „Mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate i da ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena“.

Patrijarh je, kako se navodi, pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.