Islamska zajednica u Srbiji za ukidanje veronauke

Foto: Beta

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZ) podržao je danas predlog ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjana Verbića za ukidanje veronauke u školama.

Mešihat je u saopštenju za javnost navelo da se veronauka u školama pretvorila u „sopstvenu suprotnost“ i ne služi cilju zbog koga je uvedena u škole.

Ta IZ je svoj stav pojasnila ocenom da je poslednjih godina „Srpska pravoslavna crkva zloupotrebila uticaj na državne organe i školske ustanove“ u vidu uspostave monopola u realizaciji veronauke u školama.

„Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, usledilo je nezakonito isključenje njihovih predstavnika iz vladine komisije za veronauku, kao i 95 veroučitelja Islamske zajednice. Na njihova mesta došli su nestručni, verski i politički podobni Crkvi i njenim političkim faktorima”, navodi se u saopštenju IZ u Srbiji, na čijem je čelu Mevlud Dudić.

IZ je ocenila i da dalje insistiranje na realizaciji veronauke u školama na ovaj način „neminovno vodi gomilanju negativne energije koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija, što u budućnosti može imati teške i dalekosežne posledice na kvalitet pojedinačnih i društvenih odnosa u Srbiji“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar