U trendu

Ispitivanje novog oružja na poligonu u Nikincima

Na poligonu Centra Vojske Srbije za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima, kod Rume, u toku je uporedno ispitivanje 14 tipova novog i modernizovanog streljačkog naoružanja različitog kalibra.

Tokom gadjanja se ispituju modernizovane automatske puške 7,62 mm i 5,56 mm, nove vrste automatskih snajperskih pušaka i puškomitraljeza 6,5 mm „Grendel“, modernizovane snajperske puške 7,62 mm „Lapua“ i modernizovani pištolji.

Novo i modernizovano oružje iz programa „Zastava oružje“ opremljeno je i novom generacijom optičko-elektronskih i nišanskih sistema proizvedenih u „Teleoptik žiroskopima“, „Senzor Infizu“ i „Sovi“, dok novu generaciju municije za to oružje proizvodi užički „Prvi partizan“.

Taj vojni poligon danas je posetio ministar odbrane Srbije Zoran DJordjević da bi se upoznao sa rezulatima ispitivanja koja će trajati još nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Tokom ispitivanja novog i modernizovanog domaćeg streljačkog naoružanja i onog koje koriste jedinice Vojske, želimo da sagledamo efikasnost poboljšanja sistema oružja“, rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Ministarstvo odbrane namerava da se na osnovu toga opredeli za optimalni model opremanja jedinica streljačkim naoružanjem i municijom, navodi se u saopštenju.

Pored konstruktora i proizvodjača, u ispitivanjima učestvuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.