U trendu

Ispred kompetencije uvek ide reputacija obrazovne ustanove

Ministar prosvete Srdjan Verbić poručio je danas studentima da su kompetencije njihov najveći kapital kad završe studije, ali da moraju da imaju na umu, da ispred toga uvek ide reputacija obrazovne grupe, fakulteta i univerziteta na kome studiraju.

„Niko vas neće pitati koliko ste predmeta položili ali hoće gde ste studirali. Zato ne smete dozvoliti da integritet i kvalitet vaše grupe bude doveden u pitanje“, rekao je Verbić povodom Dana studenata na sednici Studentske konferencije akademija strukovnih studija održane u Beogradu.

Čestitajući studentima praznik, ministar je rekao da dolaze vremena kada će se očekivati da bar pola generacije stekne visoko obrazovanje.

Tim povodom dodao je da će država obezbediti ista prava za sve, da djaci iz nerazvijenih sredina i siromašnih porodica koji, kako je rekao, imaju pet puta manje šanse da se obrazuju, ne bi bili hendikepiran.

„Moramo svima obezbediti iste uslove za studiranje i učiniti sve da oni koji su uskraćeni u startu ni na koji način ne budu hendikepirani, već da mogu da nastave da se obrazuju“, rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima, dobra upisna politika se ne može napraviti ukoliko ne postoji bolja saradnja sa zaposlenima u visokom obrazovanju, studentima i privredom.

„Moramo na najbolji mogući način da napravimo drugačiji plan upisa na fakultete, drugačiju raspodelu novca koji se iz budžeta odvaja za studiranje i da povećamo ravnopravnost svih koji bi želeli da studiraju“, rekao je Verbić.

Verbić je naveo i da akademci poručuju da je potrebno poboljšati studentski standard, ali i da im treba dati više prostora u reformi visokog obrazovanja.

„Studenti ne treba da prave bilo kakve kompromise, oni moraju da budu garant kvaliteta, jer od toga zavisi njihova buduća karijera“, rekao je Verbić.

Ministar je rekao da je kritikovao studente kojima su jedini zahtevi bili povećanje broja ispitnih rokova umesto da razmišljaju gde će se zaposliti, kakve su im mogućnosti da pokrenu sami lični biznis.

Predsednik Studentske konferencije akademija strukovnih studija Srbije Nemanja Srejić rekao je da je misija te organizacije udruživanje svih studenata koji u narednim godinama očekuju više studentske prakse, ali i više prostora u reformi visokog obrazovanja.

Dan studenata obeležava se u znak sećanja na velike demonstracije koje su Beogradu organizovali studenti 4. aprila 1936. godine zbog jačanja fašizma u Nemačkoj. Tom prilikom ubijen je student prava Žarko Marinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.