U trendu

Istekao rok za ponude na tenderu za RTB Bor

BEOGRAD – Danas u podne je istekao rok za dostavljanje prijava zainteresovanih strateških partnera za RTB Bor, ali još nema zvaničnih informacija o tome da li je bilo ponuđača i koliko.

Prema do sada objavljenim informacijama u medijima i ranijim izjavama predstavnika vlade, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju.

Među njima su su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna domaća kompanija u vlasništvu privrednika Milana Popović.

Kinezi su često spominjani kao najozbiljniji kandidati za strateško partnerstvo u RTB – u Bor, a učešće na tederu je velike kineske kompanije je ranije potvrdio i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Interesovanje za RTB je pre tendera pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum, koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile „Đu dilidžens“.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila ranije u Majdanepku da su namanje tri kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u RTB-u Bor.

Na pitanje novinara da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

To znači da će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji vlasnički udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara.

„Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu“, kazala je ona.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara.

Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i / ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RTB ukupno zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen „Bor.

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a cilj je da se podigne na čak ped odsto.

Takođe, samo RTB Bor trentno doprinosi BDP – u zemlje 0,8 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar