U trendu

Istinomer nije dobio podatke o poslovanju Tanjuga

Koliko je državnog novca Srbije za nekoliko meseci 2016. godine dobila novinska agencija Tanjug za sada je tajna, objavio je danas analitički sajt Istinomer.

Sama računica je, kako Istinomer zaključuje iz odgovora Uprave za trezor Ministrarstva finansija Srbije, „toliko komplikovana i zahtevna da bi maltene cela država morala da stane, a to bi imalo dalekosežne posledice po ekonomiju zemlje“.

Novinarka Istinomera tražila je od Uprave za trezor da joj dostavi podatke o tome koliko je novinska agencija Tanjug dobila novca od maja do oktobra 2016. godine.

Uprava je to odbila, a na žalbu koju je Povereniku za informacije od javnog značaja podnela novinarka Istinomera, Uprava je navela da bi „potraga za tim podacima u njihovim bazama mogla da ugrozi poslove koji se odnose na izvršenje republičkog budžeta“.

„Imajući u vidu njegovu obimnost, složenost, strukturu i sadržinu, (to bi) ugrozilo tehničke procese i dovelo do nemogućnosti obavljanja poslova koji se odnose na izvršenje državnog budžeta, budžetsko računovodstvo i izveštavanje, javna plaćanja i druge poslove državnih finansija, što bi se odrazilo na pad performansi sistema, dovelo do opterećenosti sistema i ugrožavanja bezbednosti informacionog sistema upravljanja javnih finansija, i imalo za posledicu umanjenje sposobnosti države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji“, navela je Uprava za trezor u odgovoru Povereniku.

Istinomer je na sajtu naveo da je „potpuno isti zahtev slao u maju i podatke dobio bez ikakvih problema“.

Taj sajt je naveo i da se Uprava za trezor poziva na Član 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, „pa se tako zaključuje da Istinomer ovim zahtevom zloupotrebljava slobodan pristup“.

Poverenik je, nakon žalbe Istinomera, naložio Ministarstvu finansija Srbije da tražene informacije dostavi u roku od pet dana.

Novinska agencija Tanjug zvanično je prestala da postoji 31. oktobra 2015. godine, kada je istekao zakon o toj agenciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar