U trendu

Istovremeni izbori protiv principa demokratije

Predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je danas da bi istovremeno održavanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora bilo suprotno demokratskim izbornim principima.

„Obrazloženje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o raspisivanju parlamentarnih izbora u Srbiji ostavlja sumnju u njegovu nameru da se ti izbori održe zajedno s pokrajinskim i lokalnim, znači na proleće 2016, i zato unapred upozoravam na ovu mogućnost koja bi značila kršenje svih izbornih principa“, rekao je Vasin.

On je istakao da u mnogim zemljama postoje posebni mehanizmi koji sprečavaju istovremeno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora.

„U demokratski uređenim državama građanima se omogućava da posebno glasaju za svoje predstavnike na različitim nivoima vlasti, jer su i pitanja o kojima se odlučuje na lokalnom ili srednjem nivou vlasti, drugačija od problema koji se rešavaju na državnom“, kazao je Vasin.

On je dodao da će pokrajinski izbori u Vojvodini biti prilika da sve političke stranke jasno kažu kako vide ovu pokrajinu i da se omogući građanima da se opredele za neku od tih opcija.

„Zato glavna i jedina tema pokrajinskih izbora mora biti samo Vojvodina, njen položaj, njena autonomija, njena multietičnost i specifične vrednosti, a ne opredeljenje za ili protiv Vučića“, dodao je Vasin.

DS insistira da se ovi stavovi poštuju i prilikom održavanja lokalnih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.