najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istražiti slučaj donacije automobila ministarstvu

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je danas Vladu i Državnu revizorsku instituciju da ispitaju navode da je kompanija “Jura” donirala dva automobila Ministarstvu rada, da kazne odgovorne za taj slučaj, vrate vozila dobijena mimo zakona i promene propise kako bi se uredilo pitanje sukoba interesa koji nastaje kada državni organi primaju poklone.

U saopštenju TS podseća da su potvrdjeni navodi Insajdera da je firma “Jura”, na zahtev Ministarstva rada donirala dva automobila u 2013. godini, a da su mediji tu temu otvorili nakon objavljivanja tvrdnji da se u toj firmi, koja je od države dobila 25 miliona evra subvencija, krše prava radnika a da Inspekcija rada ne reaguje adekvatno.

“Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći zabranjuje da se kao donacija dodeljuju, odnosno primaju, putnički automobili, kao i usluge, novac, hartije od vrednosti, imovinska i druga prava”, navodi se u saopštenju TS i dodaje da je u tom konkretnom slučaju problem mnogo veći.

TS naglašava da sama situacija u kojoj jedan državni organ traži “donaciju” od privatne firme, koja može biti predmet inspekcijske kontrole, može predstavljati po svojoj suštini iznudu mita, koja se razlikuje od krivičnog dela samo po tome što korist ne stiče pojedinac nego organ.

“Dodatni element paradoksa unosi činjenica da država na jednoj strani novcem od poreza podstiče investitora, a da, s druge strane, od tog istog investitora traži vozila koja je trebalo nabaviti iz budžeta”, piše u saopštenju.

Organizacija TS ocenila je da bi, i u slučaju da donacija nije bila iznudjena, očigledno bilo neprimereno da državni organ prima poklone od firme koju treba da podvrgne inspekcijskom nadzoru, imajući u vidu da je inspekcija rada u resoru Ministarstva rada.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike