Istraživanje: Da li bi se Srbi odrekli Kosova zbog ulaska u EU?

Većina, 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU, njih 45 odsto smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste, dok 55 odsto građana veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada.

Ovakve stavove građana Srbije pokazalo je istraživenje koje je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia, koje je sprovedeno u periodu od 16. do 20. marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Ispitanicu su odgovarali a na teme: da li je Kosovo izgubljeno, unutrašni dijalog, podela Kosova, priznavanje nezavisnosti i povratak srpskih institucija na Kosovo.

Kosovo je definitivno izgubljeno za samo 30 odsto starijih građana iz grupe 60+ godina, dok mlađi, njih oko 50 odsto smatraju da je severna pokrajina izgubljena za Srbiju.

Istraživanje pokazuje i da 56 odsto građana ne bi podržalo podelu Kosova, a da bi to učinilo 30 odsto.

Da se Kosovo podeli između Srba i Albanaca slažu se više stariji građani, dok sa porastom stepena obrazovanja takođe raste broj onih koji smatraju da Kosovo treba podeliti.

Svega 3,4 odsto građana kaže da je učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, dok 94 odsto nije.

Rezultati Istraživanja pokazaju i da sa rastom stepena obrazovanje raste broj onih koji bi učestvovali u dijalogu.

Četvrina ispitanika očekuje da će ova ili neka druga vlada priznati nezavisnost Kosova, sa porastom broja godina opada broj, a sa porastom stepena obrazovanja raste broj onih koji misle da će se to dogoditi.

Muškarci za devet odsto više od žena smatraju da ne bi trebalo priznati nezavisnost kao uslov za EU.

Značajne su razlike po tom pitanju su i u starnosnoj dobi.

Mlađi građani do 44 godine su skloniji ovoj odluci, u proseku 10 odsto, više od onih starijih od 45 godina.

Priznanje nezavisnosti Kosova ako je to uslov za EU i pozitivan stav o tome lagano raste sa porastom stepena obrazovanja.

Konačno, potpuna podeljenost građana Srbije je i prema stavu da li je ostvarivo da Srbija opet u budućnosti ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu.

Naime, 45 odsto ispitanih građana smatra da nije moguće da Srbija ikada ima punu suverenitet na Kosovu, a 42 odsto smatra da je to moguće, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove i Ninamedije.

(Tanjug)

4 komentara
 1. tomislav

  kao prvo sa ulaskom u EU srbija kao zemlja nebi puno dobila, nego ko bi dobio sa ulaskom u EU dobili bi politicari koji nemaju vise sta kazu u vlasti srbije za njih se u briselu spremaju mesta sa dobro dotiranim platama. drugo velike kompanije bi isto tako dobile sa ulaskom u EU velike kompanije bi bile jos vece a radnici bi jos vise silovani na poslu nego sad. jedno pozitivno je sa ulaskom srbije u EU nebi smelo biti javasluka da radnik radi a da neprima platu bilo koliku ili da firme menjaju imena da negi morali da plate sta duguju.sto se tice ankete o gubljenju ili ne gubljenju kosova to ste neodgovorno radili kako mozete uopste da postavite takvo pitanje, neznam Koje postavio tu anketu o priznavanju kosova ja mislim da je taj gospodin ili pak gospodja jako neodgovorni kada tako nesto pitaju. verujte Imam 65godina ali u svako doba Isao bi pod barjak za Kosovo za nas srbe to je kolevka to je nas identitet koga se nebi nikada smeli da odreknemo, kao sto su se srpse jude Tadic i kompanija za saku para pokusale da odreknu samo bi voleo da znam kako li oni mogu da mirno spavaju i svojoj deci i unucadima da pricaju kako vole svoju zemlju srbiju treba da ich je sramota. da ne odugvlacim bilo bi puno jojs sta da se kaze ali drugi put.

 2. Komentator

  Sta bismo mi dobili uslaskom u EU? – NISTA DOBRO. Dobili bismo samo jacu ekonomsku krizu (efekat „prelivanja“). To sto bi pojedinci mogli, bez papira, da peru EU babe za sicu, kao legalno, zaista ne treba biti razlog za ulazak u EU. Sposobni ljudi iz Srbije, koji smisljeno odu van zemlje da rade i zive, snadju se normalno, a ovi sto odlaze jer ni u Srbiji nisu znali sta bi sa sobom (nedostatak obrazovanja, samoobrazovanja i odlucnosti za akciju) odlaze ziveci u iluziji da ce ih Nemacka prihvatiti oberucke, pa kad se to ne desi (jer oni nikoga nisu prihvatili rasirenih ruku), pravdaju se time sto nismo iz EU, sto smo iz Srbije. Ako se zbog svih tih gluposti i trica neko hoce odreci Kosova, neka se sam za sebe odrekne svog imena, roditelja, familije, vere i drzavljanstva Srbije, pa tako bez identiteta neka ode.

 3. Milan

  Ispitivanje naručio Institut za evropske poslove…dakle ako je 81% protiv nezavisnosti po njima znači da je u stvarnosti to 99%….

 4. B

  Da li biste se odrekli neceg sto realno nemate (ok imamo Sever Kosova) u zamenu za odlazak negde gde vas nece pustiti? Tesko pitanje.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike