U trendu

Ivanić:Saveti i sugestije rukovodstva Srbije pomoći će da donesemo prave odluke

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je potrebno sa rukovodstvom Srbije razmeniti mišljenje i poglede o referendumu o Danu Republike Srpske, kao i zajednički sagledati situaciju u BiH i regionu.

„Nama iz RS i BiH jako će koristiti saveti i sugestije koje ćemo sigurno dobiti od predstavnika vlasti u Srbiji. I ja sam uveren da će to biti jedan koristan sastanak koji će pomoći nama da donesemo dugoročno prave odluke“, rekao je Ivanić agenciji Beta uoči sastanka lidera RS sa državnim vrhom Srbije. 

On je kazao i da nema informacije koje su pojedini mediji objavili da na sastanak neće doći premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da što se njega tiče, uvek ima smisla sesti i razgovarati.

Za danas u 14.30 u Predsedništvu Srbije zakazan je sastanak predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Vučića sa predstavnicima Srba u RS, a za 17.45 najavljen je sastanak Vučića sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Ivanić je dodao da on nije iznosio svoje poglede o pozivu Upravnog odbor Saveta za primenu mira u BiH da referendum ne bude održan i da neće to činiti sve dok ne razgvara sa rukovodstvom iz Srbije.

On je naveo i da se Republici Srpskoj ne prigovara pravo na referendum nego je više reč o tome da taj referendum jedan deo medjunarodnih institucija tumači kao izazov odluci Ustavnog suda.

„Ja sam još ranije rekao da mi možemo sprovesti odluku Ustavnog suda na način da ćemo dodati jednu reč u našem prazniku da se umesto dana RS prepravi dan državnosti RS ili dan osamostaljena RS ili nešto slično, čime je formalno ispoštovana odluka Ustavnog suda, a suštinski zadržan praznik i datum koji je bitan Srbima u BiH“, rekao je Ivanić. 

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. sepembar, a kao Dan predložen je 9. januar – Sveti Stefan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.