U trendu

Ivanović od danas u kućnom pritvoru

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović napustiće mitrovičku bolnicu danas posle podne i započeti izdržavanje mere kućnog pritvora, saopšteno je danas iz njegove Inicijative.

Ivanović je smešten u bolnicu prošlog meseca nakon što je u pritvoru započeo višednevni štrajk glađu zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode.

Suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba biće nastavljeno 6. oktobra u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem svedoka odbrane, nakon što je iskaze dalo 55 svedoka tužilaštva.

Ivanoviću i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću u petak je Euleksovo sudsko veće odredilo meru kućnog pritvora nakon 20 meseci provedenih u zatvoru.

Garancije da će Ivanović i Delibašić biti dostupni kosovskom pravosuđu bilo kog trenutka ako im se omogući odbrana sa slobode ranije je dala Vlada Srbije.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Optužnicom su obuhvaćeni Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.