U trendu

Iz Makedonije u Srbiju svakodnevno pristiže po više od 5.000 izbeglica

Kroz Prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog istoka u Presevu u utorak je proslo oko 5.000 izbeglica koji se nisu zadrzavali duze od sedam, osam sati koliko je potrebno da bi se registrovali, nakon cega su nastavili svoj put prema zemljama Evropske unije, izjavio je danas sekretar Crvenog krsta u Presevu Ahmet Haljimi.

Haljimi je za agenciju Bueta izjavio da je u tok jucerasnjeg dana Crveni krst u Presevu podelio 3.000 obroka koje po prioritetu dobijaju zene, deca i bolesni, a da je od ponoci do osam sati ujutru podeljeno jos oko 1.000 obroka, koliko je novih izbeglica u Presevo stiglo iz Makedonije.

„Izbeglice u Presevo dolaze bez prestanka u svih 24 sata i danju i nocu, u grupama od po 100 do 200 ljudi. Ekipe Crvenog krsta rade u tri smene bez prestanka, svi koji su dosli u Presevo su zbrinuti, dobijaju sve, i hranu i papire, deli se i obuca i odeca kada imamo, kao i cebad. Do sada nije bilo nikakvih incidenata“, kazao je Haljimi.

Prema podacima MUP-a, broj izbeglica sa Bliskog istoka, u najvecoj meri drzavljana Sirije, Iraka i Avganistana koji u Srbiju ulaze iz Makedonije, u poslednje dve nedelje stalno prelazi 5.000, pa je tako u ponedeljak registrovano ukupno 6.678 izbeglica, dok je u nedelju registrovano 5.136 izbeglica od kojih je oko 5.000 u Srbiju uslo iz Makedonije kod Preseva, dok je oko 200 izbeglica u Srbiju uslo iz Bugarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.