U trendu

Izabrano osam umetnika koji će oslikati mural u Novom Sadu

Žiri je objavio imena osam mladih umetnika koji će, u periodu od 25. aprila do 9. maja, zajedno kreirati pokretni mural u Novom Sadu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, povodom inicijative „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, saopšila je EU info mreža.

Reprezentativni tim umetnika sačinjen od po dva predstavnika iz Srbije, Italije i Severne Makedonije, i po jednim iz Crne Gore i Albanije, koji predvodi Andrej Josifovski, kroz kolektivni umetnički performans predstaviće svoju viziju zajedničke budućnosti evropske zajednice.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je tom prilikom da kultura i umetnički izražaj ne poznaju granice jer su neiscrpan izvor inspiracije koji nam pomaže u kreiranju bolje budućnosti.

„Ovom inicijativom smo želeli da pokažemo bogatstvo i talenat mladih evropskih umetnika, kao i njihov potencijal da doprinesu važnim temama koje će odrediti našu budućnost. EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju i kulturu, a ja sam ubedjen i istu sudbinu“, rekao je on.

Odluku o učesnicima predstojećeg dogadjaja doneo je žiri koji čine idejni tvorac i kustos galerije Nju Moment Lazar Sakan, direktorka Galerije Matice Srpske Tijana Palkovljević Bugarski, konceptualni umetnik Nikola Džafo i dva predstavnika Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik žirija Lazar Sakan rekao je da je pristigao veliki broj kvalitetnih radova i da je bio izazov izabrati osam autora koji će kroz sliku i boje predstaviti originalno i inspirativno vidjenje budućnosti.

Inicijativa „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, organizovana je pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Srbiji i u saradnji sa kompanijom Nju Moment Nju Ideas, Gradskim većem za kulturu Novog Sada i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar