U trendu

Izaslanik UN: Sirijske delegacije imaju istorijsku odgovornost

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zvanično je pozdravio delegacije sirijske vlade i opozicije na ceremoniji u sedištu UN u Ženevi i poručio im da su suočeni sa „istorijskim trenutkom“ za sirijski narod koji „očajnički želi rešenje“.

De Mistura pored koga su stajale dve delegacije obratio se diplomatama regionalnih i svetskih sila, uključujući Rusiju i SAD rečima: otvaramo „prozor mogućnosti“ da vidimo da li može da se nadje politički put napred za Siriju.

„Imate šansu i istorijsku odgovornost da okončate ovaj kravi sukob“, rekao je Stafan de Mistura na ceremoniji dobrodošlice u prisustvu delegacija sirijske vlade i opozicije.

On je dodao da pregovori počinju većeras i da neće biti lako, da se ne očekuju čuda ali da treba da prionu na posao.

„Ceo sirijski narod želi kraj ovog sukoba i vi svi to znate. Oni čekaju da im se olakšaju patnje, ostvarenje sna za novi izlaz iz ove noćne more i normalnu budućnost sa dostojanstvom“, rekao je De Mistura obraćajući se dvema suprotstavljenim delegacijama.

On je rekaod a će nedavno uspostavljeno krhko primirje imati puno izazova i da treba da se ojača. Ovo su prvi pregovori o Siriji pod okriljem UN u Ženevi u poslednjih deset meseci i ovo je prvi put za gotovo tri godine koliko je De Mistura izaslanik da su se dve strane pojavile u istoj prostoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar