U trendu

Izbeglice će ubuduće prevoziti isključivo Lasta

Preduzeće „Lasta“ je zaključkom koji je donela Vlada Srbije i sporazumom koji je potpisan sa republičkim Komesarijatom za izbeglice postalo jedini ovlašćeni prevoznik izbeglica sa Bliskog istoka koje se nakon ulaska u Srbiju iz Makedonije registruju u Prihvatnim centru u Preševu, izjavio je danas šef korporativne bezbednosti u preduzeću Predrag Mirčić.

Mirčić je za agenciju Beta izjavio da se „Lasta“ uključila u prevoz izbeglica sa Bliskog istoka da bi se taj prevoz odvijao u okvirima zakona i da bi se sprečio javašluk u Preševu odakle je izbeglice do sada prevozio ko god bi se pojavio sa autobusom.

„‘Lasta’ nije isključila nijedno vozilo koje je do sada učestvovalo u prevozu izbeglica i pružićemo priliku svim prevoznicima da potpišu ugovor sa nama kao podizvodjači, ali moraće da poštuju norme koje traži zakon, da budu u sistemu PDV-a i da imaju rešenje Ministarstva saobraćaja da postoje kao prevoznici, što je potrebno i iz razloga bezbednosti“, kazao je Mirčić.

Prema njegovim rečima, prevoz izbeglica sa Bliskog istoka iz Preševa do Šida biće organizovan po dispečerskom sistemu i više neće biti kilometarskih kolona parkiranih autobusa koji čekaju svoj red da ukrcaju putnike.

„Postojaće red kao na svakoj velikoj autobuskoj stanici, a s obzirom na broj putnika, u Preševu će biti jedna od autobuskih stanica u Srbiji sa najvećim brojem polazaka. Autobusi neće čekati u redu pored puta već će biti pozivani od dispečera kako budu došli na red za prevoz putnika, a taj posao će raditi naši dispečeri, ali uposlićemo i lokalno stanovništvo“, rekao je Mirčić.

Prema njegovim rečima, nova organizacija transporta izbeglica podrazumeva i da prevoznici neće morati da plaćaju taksu opštini Preševo, koju je lokalna vlast uvela u novembru prošle godine, jer autobusi više neće stajati na putu satima čekajući svoj red, već će dolaziti na autobusko stajalište koje je odredio Komesarijat za izbeglice na poziv dispečera neposredno pred polazak.

„Redovi autobusa više neće postojati, polaske će regulisati dispečer kao na svakoj autobuskoj stanici, a autobuska karta od Preševa do Šida biće kao i do sada 35 evra u dinarskoj protivvrednosti – 4.200 dinara“, kazao je Mirčić i dodao da će u autobuse moći da udju samo izbeglice pod imenom i prezimenom, odnosno sa potvrdom o registraciji u Prihvatnom centru u Preševu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar