U trendu

IzjaĆĄnjavanje zaposlenih o nacionalnoj pripadnosti samo uz saglasnost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaĆĄtitu podataka o ličnosti Rodoljub Ć abić saopĆĄtio je danas da odredba zakona o upisu podataka o nacionalnoj pripadnosti u Registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angaĆŸovanih lica kod korisnika javnih sredstava ne moĆŸe podrazumevati obavezu zaposlenih u javnom sektoru da se izjaĆĄnjavaju o nacionalnoj pripadnosti, i da taj upis moĆŸe biti vrĆĄen samo „fakultativno, samo onda kad i ako to oni ĆŸele. “

U saopơtenju se dodaje da se Povereniku obratio veći broj predstavnika medija i građana interesujući se za njegov stav i eventualnu reakciju povodom činjenice da je usvojenim Zakonom o Registru zaposlenih, pored ostalog predviđeno da se u Registar unose i obrađuju podaci o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih.

„Pozivajući se na odredbe Ustava, Zakona o zaĆĄtiti podataka o ličnosti i Krivični zakonik, ne upuĆĄtajući se u podrobniju ocenu usvojenog zakonskog reĆĄenja, smatram nespornim da odredba zakona o upisu podataka o nacionalnoj pripadnosti u Registar ni u kom slučaju ne moĆŸe podrazumevati obavezu zaposlenih u javnom sektoru da se izjaĆĄnjavaju o nacionalnoj pripadnosti, i da taj upis moĆŸe biti vrĆĄen samo fakultativno, samo onda kad i ako to oni ĆŸele „, istakao je Ć abić.

Poverenik je podsetio da Ustav predviđa da je „izraĆŸavanje nacionalne pripadnosti slobodno te da niko nije duĆŸan da se izjaĆĄnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti.““Zakon o zaĆĄtiti podataka o ličnosti (član 16) podatak o nacionalnoj pripadnosti svrstava u kategoriju naročito osetljivih podataka koji se mogu obrađivati isključivo na osnovu slobodnog pristanka. I Krivični zakonik (član 130) predviđa kao krivično delo sa zaprećenom kaznom zatvora do tri godine prinuđivanje nekog da se izjasni o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti“, navodi se u saopĆĄtenju.

Dodaje se da to reĆĄenje nije bilo sadrĆŸano u predlogu zakona koji je Vlada uputila u SkupĆĄtinu.

„Ono je sastavni deo Zakona postalo kada je Vlada prihvatila odgovarajući amandman, pa Poverenik nije bio u prilici da o njemu daje miĆĄljenje niti je Vlada prihvatajući amandman, to miĆĄljenje traĆŸila. Shodno navedenom, nisam informisan ni o argumentima na kojima je amandman zasnovan, ali polazim od pretpostavke da je reč o već i ranije pominjanim razlozima kao ĆĄto su ravnopravnost u vođenju javnih poslova i s tim u vezi, obezbeđenje ravnomerne zastupljenosti pripadnika manjina prilikom zapoĆĄljavanja u javnim sluĆŸbama“, naveo je Ć abić. ;

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar