U trendu

Izjava Orepića najava rasnih zakona

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je izjava ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaha Orepića da više neće biti zakonskih osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru, najava rasnih zakon kao u ustaškoj kvinsliškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svetskog rata.

Orepić je ranije izjavio da neće biti osnova za postavljanje tabli na ćiriličnom pismu, nakon brisanja navodnih „lažnih prebivališta“.

„Koliko god malo Srba živelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za Vladu Hrvatske. Čuli ste ga kako kaže da će na taj način rešiti problem ćirilice. Zašto je ćirilica problem, zašto je pisati na ćirilici ili na bilo kom drugom pismu problem?“, rekao je Vulin u Jagodini.

On je podsetio da su u NDH postojali takozvani „rasni zakoni“ na osnovu kojih su mogli da se ubijaju ili pljačkaju Srbi, Jevreji i Romi.

„Kada smo mi upozoravali na povratak ustaštva, nismo to govorili samo zato što nam se ne svidjaju nečije pesme ili način na koji se paradira Kninom, već zato što kada vratite ustašku ideologiju u zvaničnu politiku, završite s tim da je problem što Srbi pišu ćirilicom i da je problem što uopšte Srbi žive u Hrvatskoj i što ih je ostalo tako malo koliko ih je ostalo“, kazao je Vulin.

On je rekao da umesto da ministar sprovede zakon i omogući Srbima da pišu ćirilicom, on traži zakonska rešenja da Srbi ne pišu tim pismom, što izaziva veliku zabrinutost Vlade Srbije, i dodao da bi to trebalo da zabrine i Evropsku uniju (EU).

„Ako su rasni zakoni, u kojima se traže zakonska rešenja da čitav jedan narod prikažete kao narod koji krši zakon i koji ne bi smeo da piše svojim pismom, budućnost jedne evropske zemlje, onda mi moramo da se zapitamo kakva je to Evropa i da li Evropa misli da može da takvom politikom privuče bilo koga, pa i Srbiju“, ocenio je Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.