U trendu

Izložba Holokaust u Srbiji iduće nedelje u Beogradu

Udruženje gradjana Centar za primenjenu istoriju je danas saopštio da s Prvom beogradskom gimnazijom priprema izložbu „Holokaust u Srbiji“.

To je deo istraživačkog projekta o logorima za Jevreje i Rome u Srbiji tokom Drugog svetskog rata kao mestima sećanja, i o suočavanju sa antisemitizmom i ekstremizmom koji su i doveli do Holokausta, ukazao je Centar.

U saopštenju piše da je izložba namenjena djacima osnovnih i srednjih škola, koji će kroz arhivske dokumente, fotografije, novinske članke i istorijske tekstove saznati o istoriji Roma i Jevreja u Srbiji pre Drugog svetskog rata, o Srbiji tokom okupacije i progonima Jevreja i Roma, mestima stradanja i logorima, kao i o otporu i spasavanju Jevreja i Roma.

Organizatori navode da žele da skrenu pažnju na stanje tih mesta, od kojih su neka obeležena i pretvorena u memorijale i muzeje, dok mnoge od lokacija nemaju nikakva obeležja koja bi ukazala da su se tu nalazili koncentracioni logori.

Izložba se priprema uz podršku Ambasade SAD, a biće otvorena u ponedeljak, 2. marta u 9.45 sati.

Tokom ove godine biće posle Beograda, postavljena i u Novom Bečeju, Boru, Trsteniku i Lazarevcu.

Nekadašnji direktor Prve beogradske gimnazije, Spasenije Prica koji je spasao jednog učenika svoje gimnazije, Jevrejina, dobio je odlikovanje „Pravednik medju narodima“ kojim Izrael odlikuje pripadnike drugih naroda koji su Jevreje spasavali tokom Holokausta. Tom medaljom je odlikovano više od 26.000 ljudi, medju kojima 135 iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.