U trendu

IzloĹžba Opkoljeno Sarajevo od sutra u Beogradu

IzloĹžba „Opkoljeno Sarajevo“ koja govori o Ĺživotu, upornosti, snalaĹžljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana Ĺživeli bez struje, vode i grejanja, za vreme opsade koju je organizovala Vojska Republike Srpske, biće otvorena sutra uveče u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, najavio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Izložba prikazuje kako je tekao svakodnevni život u Sarajevu, gde i kako su gradjani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život, a priča o opsadi ispričana je kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili gradjani, navodi se u najavi.

Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a u njenom stvaranju učestvovali su i gradjani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja.

Na otvaranju izložbe sutra u 19 sati govoriće izvršni direktor FHP-a Budimir Ivanišević, direktorka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elma Hašimbegović i vršilac dužnosti direktora Ustanove kulture Parobrod Milutin Petrović.

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva odrĹžaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, 4. oktobra biće organizovana projekcija filma „Opsada“ Remija Urdana (Remy Ourdan), kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama, dok je promocija knjige „Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia“ planirana za 5. oktobar.

Kao deo izložbe organizovan je i program razmene mladih iz Sarajeva i nekoliko gradova u Srbiji, u kojem učestvuje 20 studenata, mladih pravnika, politikologa, aktivista civilnog društva i novinara.

Oni će imati prilike da posete jedni druge i da zajedno uče o dogadjajima koji su od 1992. do 1995. godine snažno potresli njihova društva, te da razmenjuju ideje o tome kako graditi zajedničku budućnost, naveo je FHP u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.