U trendu

Izložba posvećena Pokretu nesvrstanih

Izložba „Nesvrstani svet“, kojom se obeležava 60. godišnjica Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, otvorena je u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković podsetila je da Pokret nesvrstanih nije podrazumevao udruživanje zemalja isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i jačanje njihove saradnje u oblasti kulture i da je medjusobna razmena kulturnih sadržaja obogaćivala kulture zemalja članica Pokreta.

„Za vreme ʼzlatnog dobaʼ nesvrstanih, u periodu od 1961. do 1989. godine, najveći deo kulturne saradnje medju članicama odvijao se preko ustanova i institucija. Obimu kulturne razmene i sticanju saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda, u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz ʼnesvrstanih zemaljaʼ koji se školovao u Beogradu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili folklorne motive, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je sve uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca“, rekla je Gojković.

Ministarka je napomenula da Srbija i danas gaji bliske i sadržajne kulturne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih zemalja.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković je rekao da izložba čini svojevrsnu prethodnicu i najavu niza manifestacija koju Srbija organizuje ove godine, uključujući i komemorativni skup koji će biti održan 11. i 12. oktobra u Beogradu.

On je takodje podsetio na istorijsku ulogu Pokreta koji je dugi niz godina predstavljao alternativni glas velikog broja zemalja u periodu medjublokovskih podela.

„Uveren sam da i danas, 60 godina kasnije, u svetu dramatičnih političkih, ekonomskih, socijalnih izazova u kojima živimo, ideje na kojima Pokret počiva, a to su mir, solidarnost, borba protiv eksploatacije, poštovanje ravnopravnosti i suvereniteta zemalja kao i promovisanje ravnomernog ekonomskog i socijalnog razvoja jednakosti su više nego ikada aktuelne“, naglasio je Selaković.

Izložba se održava u Muzeju afričke umetnosti, jedinom u ovom delu Evrope koji je isključivo posvećen kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Sastavni deo izložbe je i digitalna mapa koja pruža uvid u baštinu „nesvrstanih“, a koja pripada nasledju Prve i Devete konferencije Pokreta nesvrstanih održanih u Beogradu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.