U trendu

IzloĹženost cenzuri veoma visoka

Velika većina zaposlenih u medijima smatra da medijski prostor nije slobodan a više od 70 odsto ispitanih novinara imalo je lično iskustvo cenzure, pokazuju rezultati istraživanja o položaju novinara u Srbiji koje je sprovelo Udružnje građana Njuz.org.

Koordinatorka projekata Udruženja Jasmina Gavrilov Dražić rekla je da novinari nerado pričaju o cenzuri iako se zna da ona postoji i da je istraživanje koje su sproveli pokazalo da velika većina novinara smatra da je izloženost cenzuri veoma visoka.

Analitičarka projekta Marica Gavrilov rekla je da su Ĺžene „u neĹĄto većoj meri“ izloĹžene cenzuri, da su najčešći oblici cenzure sklanjanje i neobjavljivanje sadrĹžaja ili bitne izmene njihovog smisla.

Menadžer projekta Nenad Milosavljević rekao je da je cenzure uvek bilo i biće, samo je pitanje u kojoj meri, ali je najveći problem u Srbiji izostanak solidarnosti među novinarima i strah da se o cenzuri i pritiscima priča zbog gubitka posla.

„Tek kada se desi da neko ostane bez posla ‘otvara se’  i priča o detaljima jer nema ĹĄta da izgubi“, ocenio je Milosavljević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.