U trendu

Izručen Kempbel, drugi Australijanac uhapšen u Metropolu

BEOGRAD – Dejvid Kempbel, koji je zimus uhapšen u hotelu Metropol po poternici Australije zbog šverca droge, izručen je u utorak australijskim vlastima nakon što je ovde odslužio kaznu na koju je osuđen zbog neovlašćenog nošenja pištolja, saznaje Tanjug.

Kempbel je drugi od tri državljanina Australije koji su 16. januara uhapšeni u Metropolu po poternici Interpola u Kamberi.

Rohan Arnold je izručen početkom marta jer se nije protivio izručenju, dok se Tristan Voters protivio pa se o njegovom izručenju još čeka najpre pravosnažna odluka suda o ispunjenosti uslova za izručenje, a potom i saglasnost ministra pravde Srbije.
Kempbel je krajem marta zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom prema kojem je za kaznu od šest meseci zatvora priznao da je neovlašćeno nosio pištolj u Beogradu.

Nakon odsluženja šestomesečne kazne Kempbel je juče predat austrlijskim vlastima, pošto se tome nije protivio, a Ministarstvo pravde Srbije je ranije dalo saglasnost za esktradiciju, ali uz odlaganje do odsluženja kazne zbog pištolja.

Prema sporazumu sa tužilaštvom, Kempbel je priznao da je 16. januara u rent-a-car vozilu „audi A6“ neovlašćeno nosio pištolj marke „Hekler Koć“, u kojem se nalazilo 13 metaka kalibra 9 milimetara.

Prema saopštenju suda, pravosuđe Komonvelta Australije sumnjiči Kepmbela kao i ostalu dvojicu Australijanaca za krivična dela iz Krivičnog zakona Komonvelta, a to su „uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju“, zatim „zavera za uvoz komercijalne kolicine granicno kontrolisane droge u Australiju“, „avera za posedovanje komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge“, „pokušaj da se uveze komercijalna kolicina granično kontrolisane droge u Australiju“ i „pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge“.

Kempbel, Voters i Arnold su uhapšeni u Beogradu 16. januara po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od njih je zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.