U trendu

Izveštaj Saveta Evrope o seksualnom zlostavljanju dece

Savet Evrope objavio je danas prvi izveštaj o načinima zaštite dece od seksualnog zlostavjanja u krugu poverenja, a izveštaj se odnosi na 26 evropskih zemalja medju kojima je i Srbija.

Izveštaj su pripremili članovi Lanzarot komiteta na osnovu podataka državnih organa i nevladinih organizacija iz država potpisnica Konvencije Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja.

Državama se u izveštaju preporučuje da preispitaju zakonodavstvo za zaštitu sve dece, bez obzira da li su ispod ili iznad starosne granice za seksualne aktivnosti, čak i kada počinilac ne koristi prinudu, silu ili pretnju, kao i da poboljšaju prikupljanje podataka.

„Sve zemlje treba da primene preporuke iz izveštaja i poboljšaju svoje krivično zakonodavstvo i sudski postupak. Od suštinskog je značaja da ne postoje praznine u zaštiti dece od ovog stravičnog zločina“, rekao je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Srbija se nalazi se medju 26 država na koje odnosi izveštaj Saveta Evrope, pošto je ratifikovala Konvenciju o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja koja je stupila na snagu 2010. godine.

U nekoliko evropskih država, uključujuči i Srbiju, seksualno nasilje u krugu poverenja se generalno odnosi na „zloupotrebu položaja, statusa ili odnosa“.

U izveštaju se izmedju ostalog navodi da Lanzarot komitet smatra da je potrebno pronaći alternativna rešenja i izbeći praksu koja postoji u Srbiji, gde je moguće u više navrata intervjuisati decu, žrtve seksualnog nasilja, u toku postupka.

Od svih zemalja na koje se odnosi izveštaj, samo je Španija inkriminisala seksualno zlostavljanje na način koji zahteva Lanzarote konvencija, odnosno kao „zloupotrebu priznatog položaja poverenja, autoriteta ili uticaja“, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Dodaje se da većina zemalja „ne obuhvata sve moguće počinioce (seksualnog nasilja nad decom)“, kao što su prijatelji ili kolege roditelja, prijatelji starije braće ili sestara, komšija, i to narušava pravo deteta na bezbednost.

„Postoje ogromne rupe u prikupljanju podataka o seksualnom zlostavljanju dece u Evropi“, saopšteno je iz Lanzarot komiteta.

Državama se savetuje da deca, koja su žrtve seksualnog nasilja, ne budu fizički prisutna u toku sudskog postupka, s obzirom na to da se nalaze u naročito delikatnoj situaciji jer moraju da prijave „nekoga koga su poštovala, verovala mu i možda ga volela“.

U izveštaju su istaknuti i pozitivni primeri domova za decu i sličnih organizacija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Danskoj i Islandu.

Izveštaj obuhvata 26 država koje su ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja i kriminalizovale sve seksualne zločine nad decom – Albaniju, Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Finsku, Francusku, Grčku, Island, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Moldaviju, Crnu Goru, Holandiju, Portugal, Rumuniju, San Marino, Srbiju, Španiju, Makedoniju, Tursku i Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar