U trendu

Izvršitelji su „male bebe“ naspram onoga što nas čeka…

Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biće promenjen, kako najavljuje ministarka Nela Kuburović, u prvoj polovini naredne godine!

Iseljavanje iz stana i izbacivanje na ulicu, neretko u cik zore, koje u svom radu praktikuju izvršitelji zbog duga za struju ili komunalije uskoro bi moglo da postane prošlost, jer će u prvoj polovini 2019. godine biti promenjen Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je juče da radna grupa tog ministarstva radi na izmenama ZIO zakona, kojima bi trebalo da se ujednači praksa sudova i javnih izvršitelja, ali i da se uvede e-aukcija.

Prema njenim rečima, zakon se menja jer su uočene nepravilnosti u radu izvršitelja na različitim područjima. Stoga će biti razmotreni cenovnici, odnosno naknade po kojima oni posluju, kao i pitanje koje tišti mnoge dužnike – da li će izvršitelj moći da vas liši krova nad glavom ukoliko je nekretnina u kojoj živite jedini dom koji posedujete. Potpunu novinu u Zakonu predstavljaće uvođenje e-aukcije.

– Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, kao i da sudovi različito postupaju – rekla je Kuburovićeva i dodala:

– Upravo se ustanovilo da kod prodaje nekretnina imamo najviše nepravilnosti, tako da kroz uvođenje e-aukcije, kakva praksa postoji i u EU, imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju, a informacije će biti zaštićene, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)