U trendu

Izvršni savet Uneska sutra glasa o Kosovu

Izvršni savet Uneska odlučivaće sutra u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Odluka se donosi većinom glasova.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja podržalo je i ablanski zahtev za prijem Kosova u Unesko.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je uoči sutrašnje sednice da Srbija nije mogla da promeni taj nepovoljan odnos, ali je izrazio uverenje da će se na  sednici pokazati da postoji znatan broj država koje su rezervisane ili se protive prijemu Kosova u Unesko.

„Ne mislim da smo uspeli i da je to uopšte bilo moguće, da taj nepovoljan odnos u Izvršnom savetu Uneska radikalno promenimo u pogledu izjašnjavanja, ali očekujem da će se u svakom slučaju pokazati da postoji znatan broj država koje ili imaju ozbiljne rezerve prema ovom pitanju ili su negativno prema njemu opredeljene“, rekao je Tanasković agenciji Beta.

Govoreći o proceduri, Tanasković je naveo da će se sutra svakako glasati o predlogu preporuke za prijem Kosova, ali da nije izvesno da li će biti i rasprave jer ima više mogućih scenarija.

„Put do glasanja ne znamo, jer ne znamo tačno kakva će biti taktika onih koji su predložili nacrt odluke, jer oni mogu ići na zatvaranje debate, tražiti da se ne raspravlja već da se odmah ide na izjašnjavanje. Države koje se sa tim ne slažu mogu učiniti neki drugi korak, tako da je neizvesno da li će se ići odmah na glasanje ili će pre toga biti otvorena debata“, rekao ja ambasador Tanasković.

On je još kazao da ne zna kako će se koja delegacija izjasniti jer „većina delegacija čeka poslednji čas i saopštava da još nemaju konačne instrukcije“.

„Srbija veruje da većina država zna kako će glasati, ali se taktizira do poslednjeg momenta jer traje intenzivna diplomatska aktivnost i u sedištu Uneska i u svetu, gde ima i nagovaranja i pritisaka i ucenjivanja tako da je vrlo teško reći kako sada stvari stoje“, rekao je Tanasković.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko formalno je podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da „Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima“.

Ako na sutrašnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.