U trendu

Jablanović podnosi prijavu protiv Stojanovića

Aleksandar Jablanović, koji ne priznaje smenu sa mesta predsednika Građanske inicijative Srpska lista, izjavio je danas u Prištini da će biti podneta krivična prijava protiv zamenika premijera Kosova Branimira Stojanovića zbog kako je naveo, lažnog predstavljanja.

Srpska lista je krajem septembra saopštila da će funkciju koordinatora te građanske inicijative, do izbora novog predsednika, obavljati Stojanović.

„Mi nemamo koordinatora Liste, niti je ta funkcija definisana. Nigde u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova ne postoji odluka za tako nešto. Stojanović se samoprozvao koordinatorom i predstavlja se na jedan način koji može da šteti i Srpskoj listi a i njemu lično“, rekao je Jablanović agenciji Beta.

On je kazao da prema potrebi kontaktira CIK, dodavši da se ta institucija ne bavi medijskim napisima „i time ko je u medijima proglašen za koju funkciju“.

„Zahtev CIK-u podnelo je jedno N. N. lice koje nema nikakve veze sa Srpskom listom. U prvi mah CIK nije ni hteo da primi takvu dokumentaciju, ali je na kraju ipak prihvatio. Ono što mi znamo, to je da po pravilniku CIK-a, procedura  za moju smenu ne ide tako“, rekao je Jablanović.

Upitan ko je podneo zahtev za njegovu smenu, Jablanović je odgovorio da su to učinili zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i ministri u Vladi Kosova Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, „uz potpise nekih kandidata za poslanike koji na izborima nisu prešli cenzus, pri čemu su neki potpisi falsifikovani“.Vlada Srbije je krajem septembra podržala odluku političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji da Aleksandar Jablanović više ne predstavlja Srpsku listu. Na mesto koordinatora GI postavljen je zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović.

Naveli su da je uzrok takve odluke Jablanovićeva „samovolja“, ali i „neracionalno korišćenje sredstva“. Jablanović je negirao sve optužbe i tvrdnje da više nije predstavnik Srpske liste

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.