U trendu

Janjić: Beograd i Priština da se izjasne da li će dijalog biti nastavljen

Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je danas, povodom najava da će naredna runda briselskog dijaloga Beograda i Prištine biti vodjena na najvišem nivou i da se može očekivati da na njemu budu pojašnjeni stavovi obe strane oko toga da li će se dijalog i dalje osporavati ili će biti nastavljen.

Janjić je agenciji Beta rekao da nema informacija da postoji pripremljena agenda za taj sastanak, što govori da će se naredna runda zakazana za 24. januar razlikovati od svih dosadašnjih.

„Očigledno je reč o sastanku koji je (visoka predstavnica EU) Federika Mogerini zakazala vodjena političkim ili političko-bezbednosnim razlozima. Ne može se agenda komentarisati ali je sigurno da će se sastojati od analize dogadjaja i političkih posledica a posebno analize i dogovora oko toga hoće li se i dalje osporavati dijalog ili će se nastaviti“, rekao je Janjić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas da će briselski dijalog biti nastavljen u utorak uveče i da će biti održan na najvišem nivou, odnosno da će Beograd predstavljati predsednik Srbije Tomislav Nikolić i on.

Janjić je podsetio da su obe strane, a naročito predsednik Srbije Tomislav Nikolić, imali izjave iz kojih se moglo naslutiti da će dijalog u Briselu biti prekinut.

„Mislim da je ovo i prilika da se podsetimo da je format pregovora i bio takav da je Nikolić počeo pregovore sa (predsednicom Kosova Atifetom) Jahjagom, da je srpska strana kasnije uključila Vladu, na šta je reagovala i kosovska strana“, rekao je Janjić.

Janjić je ocenio da će se to pitanje u narednom periodu „prepustiti izborima“ ali da očekuje da će posle izbora predsednik Srbije „biti redovna pojava“ u Briselu, na nivou političkog dijaloga.

„A Vlada Srbije će se baviti primenom i pregovorima o Poglavlju 35 i tako će se napraviti bitna razlika od razgovora sa Prištinom“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar