U trendu

I to je moguće? Pojedini profesori za katedrom DNEVNO provedu 400 sati

Pojedini profesori univerziteta, na papiru, dnevno rade i po 400 sati, angažovani su i na po pet fakulteta u isto vreme i na svakom sa punim radnim vremenom, iako zakon kaže da profesor može da radi sto odsto u jednoj ustanovi i dodatnih 30 u drugoj, sa dozvolom matične katedre, pišu današnje „Novosti“.

O ovim „preletačima“ pričalo se i ranije, ali se sada, kada je Ministarstvo prosvete pokrenulo Registar nastavnika i istraživača, prvi put jasno vide svi koji se nezakonito vode na nekoliko fakulteta.

„Čekam detaljnu analizu, sa imenima i prezimenima, ali tačno je, postoje i oni koji rade na tri, četiri pa i pet fakulteta. Čim dobijemo sve podatke, pripremićemo izveštaje i reagovaće inspekcija. Poslaćemo dopise i institucijama i pojedincima koji krše zakon“, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za „Novosti“, najavljujući da će se toj pojavi stati na kraj.

Reč je o tome, kako pišu „Novosti“, da je fakultetima potreban propisan broj profesora i doktora nauka da bi dobili akreditaciju i radili legalno.

U nedostatku sopstvenih kadrova, mnogi privatni fakulteti angažuju kolege sa konkurentskih visoko-školskih ustanova, kojima plate samo da bi iskoristili njihovo ime za akreditaciju.

Registar univerzitetskih nastavnika i istraživača nije koristan samo zato što otkriva ovakvo kršenja zakona, već i zato što se sada pouzdano, u jednoj bazi, nalaze svi naučnici, svi njihovi radovi i projekti, piše taj list.

Registar je pokazao da u Srbiji postoji 15.500 naučnika koji rade u institutima i nastavnika sa fakulteta koji se bave naukom.

Od ovog broja, ukupno njih 12.000 ispunjava uslove za učescće na konkursu za finansiranje naučnih projekata, koji će ove jeseni raspisati Ministarstvo prosvete.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike