U trendu

Jedan od Veseljijevih advokata povukao se iz pravnog tima

HAG – Jedan od branilaca Kadrija Veseljija, advokat Nikolas Kaufman obavestio je Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu da želi da se povuče iz Veseljijevog pravnog tima, koji ga brani pred tim sudom od optužni za niz ratnih zlocicna na Kosovu i Metohiji 1998/1999. godine.

Kaufman je sekretarijat suda o svojoj odluci obavestio 6. septembra, a njegovo povlačenje je potvrđeno sutradan, objavljeno je danas iz tog suda.
Veseljijev glavni branilac ostaje advokat Ben Emerson, koji bi u utorak pred sudijom trebalo da zastupa interese Veseljija na statusnoj konferenciji.
Kaufman je takođe Sekretarijatu naznačio da će raskid ugovora o zastupanju biti izvršen bez materijalno štetnih uticaja na interese optuženog Veselija i trajanje postupka, te da su on i Emerson postigli sporazumno povlačenje.

U utorak će u Hagu biti održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK, Veseljija, Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog optužbi za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK.

Konferencija će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, koji će razmatrati pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, pritvora, aktuelnih istraga tužilaštva i odbrane i prevodu dokumenata.

Tači, kao i Kadri Veselji, jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde s ei dalje nalaze.
Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.
U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.