U trendu

Jednočasovni štrajk sindikata zaposlenih u javnom sektoru

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ najavili su da će sutra zaposleni u javnom sektoru od 11 do 12 sati održati štrajk upozorenja, jer nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti uključeni u predlog zakona o platama u javnom sektoru.

„Štrajk će biti održan u svim sindikatima javnog sektora i o tome smo obavestili nadležne državne organe“, rekao je  na konferenciji za novinare predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić.

On je dodao da je sindikatima sinoć dostavljen novi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, koji je skoro identičan onom o kome je raspravljao Socijalno-ekonomski savet i koji ministar finansija Dušan Vujović ranije nije prihvatio.

Po rečima Savića, sindikati nemaju većih primedbi na taj dokument, ali da nemaju ni garancije da predloženi propisi ponovo neće biti menjani i da će njihovi zahtevi biti usvojeni.

„Ko nama garantuje da će se postupiti po onome što je napisano“, naveo je Savić i podsetio da je sindikatima već jednom obećano da će njihovi zahtevi biti uključeni u zakon, ali da je onda Vujović rekao da ipak neće na to pristati.

Savić je kazao da nova verzija predloženih propisa o platama u javnom sektoru koji im je dostavljena delimično zadovoljava zahteve sindikata.

„Sindikati su zadovoljni rešenjem za minuli rad i naknade za zarade, a nismo zadovoljni načinom obračuna za naknade za topli obrok i regres. Nismo zadovoljni ni članom kojim se predvidja različita osnovica za rad u jednicama lokalne samouprave“, nagasio je Savić.

On je rekao da će se predstavnici sindikata u subotu, 6. februara, sastati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i da se nada da će se pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

„Ukoliko na tom sastanku budemo zadovoljni ponudjenim rešenjima, mi smo spremni da odustanemo od svih drugih vidova sindikalnih aktivosti. Do tada ostajemo pri donetim odlukama“, rekao ja Savić.

On je ocenio i da su sindikati nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon o platama, jer zahtevi sindikata nisu uvaženi.

Kako je precizirano, sutrašnji štrajk upozorenja podrazumeva prekid rada na sat vremena, okupljanje zaposlenih u ustanovama i čitanje sindikalnog proglasa.

Iz Vlade je saopšteno da su ministarstva finansija i državne uprave usaglasila predlog da se zaposlenima u javnom sektoru kao i do sada za vreme bolovanja isplaćuje naknada u iznosu 65 odsto prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a imaće pravo na uvećanu platu za svaku godinu rada u javnom sektoru u iznosu 0,4 odsto svoje osnovne plate.

Sa tim predlogom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nije se slagalo Ministarstvo finansija koje je predlagalo da se naknada za vreme bolovanja i odmora obračunava u odnosu na osnovnu platu, a ne na prosečnu zaradu u koju ulaze dodaci za dežurstva, rad vikendom, prekovremeni i noćni rad, regres.

Ministarstvo finansija se zalagalo i da naknada za minuli rad bude deo koeficijenta za obračun osnovne plate, a ne da to bude uvećanje plate.

Sindikati su bili nezadovoljni takvim predlogom jer su smatrali da se na taj način umanjuju prava zaposlenih, zbog čega je ponovo usaglašavan nacrt zakona o platama u javnom sektoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.