U trendu

Jerkov: SNS šalje poruku da nauka u Srbiji ništa ne vredi

Portparolka Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov ocenila je danas da odluka Vlade Srbije da poništi konkurs za naučno-istraživačke projekte zaslužuje mnogo ozbiljniji odgovor vlade od „lažnog žaljenja“ ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkom mandatu Srdjana Verbića.

„Činjenica da je zbog nesposobnosti i neodgovornosti Vlade Srbije propao danonoćni rad i trud više od 1.400 naučnika i saradnika koji su prijavili projekte za konkurs za višegodišnja istraživanja u nauci zaslužuje mnogo ozbiljniji odgovor Vlade od lažnog žaljenja ministra u ostavci Srdjana Verbića“, rekla je Jerkov, a saopštila DS.

Jerkov, koja je i predsednica skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, navela je i da se, kada je 2015. godine doneta odluka o raspisivanju novih konkursa, kasnilo sa svakim korakom u toj proceduri, a nije bilo ni jasnih kriterijuma, kao ni saradnje sa naučnim institutima i univerzitetima, bez konstituisanja Nacionalnog saveta za nauku i bez formiranja naučnih odbora koji su neophodni za ocenjivanje prijava projekata.

„Čak i u izuzetno kratkom roku, podneto je više od 800 projekata na kojima su naučnici radili danonoćno, da da bi ih juče ministar u ostavci obavestio da je konkurs poništen i da njihov trud, baš kao i nauka u Srbiji ne vredi ništa“, ocenila je Jerkov.

Prema njenim rečima, naučnici u Srbiji zaslužuju sistem koji će ih podržavati, koji će im omogućiti da rade i žive u svojoj zemlji, a ne sistem koji ih ponižava, koji im oduzima svakog dana i koji im neprestano šalje poruku da toj zemlji nisu potrebni ni oni ni istraživanja kojima se bave.

„U prethodne četiri godine to je jedina poruka koju dobijaju od Srpske napredne stranke. Neka odu oni koji im takvu poruku šalju, a ne naši naučnici, jer oni su nešto najvrednije što imamo“, dodala je Jerkov.

Vlada Srbije juče je poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata, a tim povodom ministar prosvete i nauke Srdjan Verbić ponudio je ostavku.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je očigledno da se ne mogu očuvati ljudski kapaciteti, odnosno plate zaposlenih i da se istovremeno podigne kvalitet naučnog rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.